Za falšováním údajů o emisích stáli podle Volkswagenu jednotlivci

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. října (ČTK) - Za falšováním údajů o emisích naftových automobilů z koncernu Volkswagen pomocí speciálního softwaru stáli pouze jednotlivci, nešlo o firemní rozhodnutí. Řekl to dnes vyšetřovacímu výboru amerického Kongresu šéf aktivit Volkswagenu ve Spojených státech Michael Horn.

Prohlásil, že již loni na jaře věděl, že firma možná porušuje americká pravidla pro emise. Dodal však, že o samotném softwaru umožňujícím manipulovat s výsledky měření emisí se dozvěděl až začátkem letošního září. Volkswagen krátce poté přiznal, že tento software instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě.

\"Na jaře 2014 jsem byl upozorněn na možné nedodržování pravidel u emisí,\" uvedl Horn. \"Byl jsem rovněž informován, že naši inženýři budou při řešení tohoto problému spolupracovat s úřady,\" dodal. O softwaru umožňujícím falšování emisí automobilka podle Horna informovala americké regulátory letos 3. září. Americký federální Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) pak tuto informaci zveřejnil 18. září, píše agentura Reuters.

\"Rád bych vám nabídl upřímnou omluvu za používání tohoto softwaru,\" řekl Horn vyšetřovacímu výboru amerického Kongresu. \"Nemyslel jsem si, že je něco takového ve skupině Volkswagen možné,\" dodal.

Ve Spojených státech bylo softwarem umožňujícím falšování testů emisí vybaveno 482.000 vozů. Za každý z těchto automobilů přitom může firma dostat pokutu 37.500 dolarů. Celková pokuta v USA by tak teoreticky mohla dosáhnout až 18 miliard dolarů (téměř 440 miliard Kč).

Automobilka již dříve upozornila, že ačkoli byl software instalován do zhruba 11 milionů aut po celém světě, ve většině z nich nebyl aktivní. V Evropské unii byl software instalován do zhruba osmi milionů automobilů. Podle Volkswagenu ale zatím není jasné, zda software porušuje evropská pravidla.

Analytici ze společnosti UBS odhadují, že Volkswagen bude muset v důsledku skandálu vynaložit na pokuty, právní spory a svolávání automobilů zhruba 35 miliard dolarů. Skandál by navíc pro Volskwagen mohl mít negativní dopad na prodej vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK