Dopravní odbory oficiálně vyhlásí stávkovou pohotovost

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Odborový svaz dopravy OSD dnes oficiálně vyhlásí stávkovou pohotovost. Odboráři tak chtějí podpořit nespokojené řidiče linkových autobusů, kteří požadují zvýšení platů.

Vlnu protestů řidičů zahájila takzvaná jablonecká výzva, kterou chtěli odboráři z Jablonce nad Nisou a Liberce poukázat na nízké platy řidičů autobusů na linkách objednaných krajem. Reflexní vesty na podporu jejich požadavků poté oblékly tisíce šoférů po celé ČR. Posledním z řady protestů bylo středeční vystoupení řidičů v linkové dopravě ve Zlínském kraji.

Odbory se protesty snaží prosadit vytvoření pracovní skupiny ve spolupráci s kraji a vládou, která by vypracovala jednotnou metodiku, podle níž by pak kraje vypisovaly soutěže na veřejnou autobusovou dopravu.

V tendrech by pak mělo být jednou ze zásadních podmínek dodržování minimální mzdy pro řidiče. Odboráři požadují, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena nejnižší mzda řidičů v podobě 1,75násobku minimální mzdy. Odpovídá to 100 korunám na hodinu. Nárok řidičů na takové podmínky přímo v zadáních veřejných zakázek nedávno podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK