Analytici: Ceny elektřiny a plynu by příští rok růst neměly

25.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Ceny elektřiny a plynu pro konečné zákazníky by příští rok růst neměly. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Podle některých z nich by mohly energie i zlevnit. Výši takzvaných regulovaných cen elektřiny a plynu pro příští rok oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ) ve čtvrtek.

\"Jsem přesvědčen, že při všech alternativách zvýšení regulovaných částí cen elektřiny a plynu dodavatelé energií mají dostatečné rezervy v poklesu ceny komodity tak, aby celková cena nemusela růst,\" řekl dnes ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Dodal, že naopak věří, že mnozí dodavatelé budou nabízet celkovou cenu elektřiny a plynu levněji než dosud. \"Trendy poklesu cen komodit, zvláště u plynu, budou pravděpodobně pokračovat. Snížení cen energií pro odběratele v roce 2016 proto nemusí být posledním,\" podotkl.

Regulovaná složka tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny. Jsou v ní zahrnuty například poplatek za přenos a distribuci elektřiny a příspěvek na obnovitelné zdroje energie. U plynu tvoří regulovaná složka asi 20 procent. Stejně jako u elektřiny obsahuje především poplatek za přenos a distribuci. Zbylou část ceny energií tvoří takzvaná silová složka, kterou určují sami dodavatelé.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz uvedl, že díky klesajícím velkoobchodním cenám elektřiny na trhu by například silová složka elektřiny mohla příští rok klesnout až o 11 procent. Zdražení elektřiny pro konečné zákazníky by tak podle něj hrozilo pouze v případě, že by ERÚ ve čtvrtek oznámil zvýšení ceny regulované složky o více než tři až čtyři procenta. Sám očekává, že ceny konečné ceny elektřiny budou spíše stagnovat.

U plynu je podle něj situace odlišná, vzhledem k tomu, že silová složka hraje v konečné ceně mnohem významnější roli. \"V případě plynu, myslím, není takový tlak na navyšování regulované složky ceny plynu jako v případě elektřiny,\" uvedl. \"Dalo by se proto tipovat na možný pokles cen plynu pro koncové zákazníky, a to možná až kolem pěti procent,\" dodal.

Dodavatelé čekají s konečnými cenami právě na čtvrteční rozhodnutí ERÚ. Většina z nich ale slibuje, že energie zákazníkům nezdraží. Například ředitel divize obchod ČEZ Pavel Cyrani již dříve ČTK řekl, že firma nepředpokládá, že by se ceny energií pro příští rok pro koncové zákazníky měly zvyšovat. V podobném duchu se pro ČTK vyjádřil také jednatel největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy Jiří Písařík.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK