Firmy loni na Jobs.cz a Prace.cz vystavily o třetinu více míst

13.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Pracovní trh loni doznal velmi výrazného oživení. Zaměstnavatelé na portálech Jobs.cz a Prace.cz během roku 2015 inzerovali téměř čtvrt milionu stálých pracovních míst, skoro o třetinu více než v roce 2014. ČTK o tom dnes informovala společnost LMC, která oba portály spravuje.

Na pracovním portálu Jobs.cz firmy loni vystavily téměř 142.000 stálých pracovních míst, o 29 procent více než v roce 2014. Na portálu Prace.cz vystavily téměř 100.000 pozic, o třetinu více než před rokem.

Brigád bylo na Jobs.cz loni téměř 64.999, o 4,4 procenta více než za rok 2014. Brigád přibylo velmi silně zejména ve druhé půlce roku 2014, firmy tak tehdy vykrývaly rostoucí potřebu rychle nabrat některé posily, když ještě neměly schváleno více stálých pozic.

\"Na všechny napřímo zadané stálé pracovní pozice, obsazované přes naše systémy, lidé zaslali 4,935 milionu reakcí, což bylo o 18 procent méně než v roce 2014,\" uvedl mluvčí LMC Tomáš Dombrovský. V přepočtu na průměrný počet reakcí na jednu pozici je to ještě o něco větší propad, o zhruba třetinu.

Počet reakcí lidí meziročně poklesl, protože podle Dombrovského část zájemců rychleji našla uplatnění s odpovídajícími podmínkami. Postupně tak výrazně rostl a nadále sílí tlak na to, co zaměstnavatelé lidem za práci nabízejí. \"V roli uchazečů jsou od loňského roku firmy, nikoli lidé,\" dodal.

Nejde přitom pouze o nástupní mzdy, ale řadu dalších potřeb, které lidé ve vztahu k práci čím dál častěji mají. Na vzestupu je například rozšiřování možností občasné práce na dálku či vlastního rozvržení pracovní doby, potažmo nabídka dalších týdnů dovolené nad rámec povinností daných zákonem. Na druhou stranu velmi často žádané částečné úvazky ve firmách stále nedostávají mnoho prostoru. Z nově obsazovaných pozic jich je pořád jen lehce přes šest procent, čímž ČR stále výrazně zaostává za drtivou většinou zemí EU.

S oživením na pracovním trhu své uplatnění výrazně snáze nacházejí čerství absolventi, jen loni pro ně firmy otevřely o 61 procent více vhodných pozic. Každé čtvrté z obsazovaných stálých pracovních míst již bylo loni otevřeno i pro mladé lidi bez výraznějších zkušeností, což je vyšší podíl než před vypuknutím krize.

Pro výrazně zkušenější lidi ve věku nad 50 let část překážek při hledání zaměstnání i loni přetrvala, stereotypy v přístupu zaměstnavatelů k této skupině zájemců jsou podle Dombrovského poměrně silné. Neblahým důsledkem je také výrazně vyšší podíl lidí nad 50 let mezi dlouhodobě nezaměstnanými, poznamenal.

V letošním roce budou prý podmínky pro změnu či nalezení nového zaměstnání pro zájemce nadále velmi příznivé. Počet obsazovaných míst na jaře nejspíš opět vzroste, za první čtvrtletí 2016 očekává Jobs.cz vystavení přes 55.000 stálých pozic. Zejména v některých profesích, například u technických specializací náročných na znalosti, budou lidé i nadále extrémně těžko dostupní.

Nástupní mzdy by během letošního roku mohly vzrůst odhadem o pět až 15 procent, v závislosti na typu činností. \"Očekáváme, že bude také rychle přibývat pozic s flexibilnějším rozvržením práce, u částečných úvazků však bohužel ani letos velký posun očekávat nelze. Na straně zaměstnavatelů přetrvávají bariéry ve vztahu k tomuto typu pozic,\" uzavřel Dombrovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK