Rusko: Omezení těžby ropy spolu s členy OPEC je nepravděpodobné

15.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. ledna (ČTK) - Omezování těžby ropy v koordinaci s členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) s cílem podpořit cenu této strategické suroviny je nepravděpodobné. Prohlásil to dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. I kdyby se takový postup dohodnul, vliv na trhy by to podle něj stejně nemělo.

Ropa zlevňuje od polovině roku 2014, v současnosti je o více než 70 procent levnější než před rokem a půl. Ropný kartel OPEC odmítá podpořit ceny snížením těžby, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci. Kartel se na prosincovém zasedání ve Vídni nedokázal dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu a někteří členové předtím apelovali na nečlenské Rusko, aby těžbu snížilo samo.

\"Z našeho úhlu pohledu je nepravděpodobné, že se všechny země v rámci OPEC dokážou dohodnout na omezení produkce, natož ty země, které nejsou v koalici OPEC,\" uvedl podle agentury Reuters Novak.

Diskuze na toto téma se podle ministra konaly od okamžiku, kdy ceny ropy začaly před rokem a půl výrazně klesat. \"Vidíme ale, že země OPEC jako je Saúdská Arábie v roce 2015 zvýšily celkovou produkci o 1,5 milionu barelů denně,\" poznamenal ministr.

Jakékoli koordinované úsilí o snížení produkce ropy by ale podle něj stejně nefungovalo. Rovnováha na trhu totiž podle něj závisí především na produkci břidlicové ropy ve Spojených státech.

Levná ropa představuje pro Rusko vážný problém, protože prodej ropy a zemního plynu tvoří více než polovinu příjmů státního rozpočtu. Země ale výzvy ke snížení domácí produkce v minulosti odmítala a poukazovala na to, že kdyby uzavřela vrty, bylo by kvůli obtížným klimatickým podmínkám těžké znovu těžbu obnovit.

Podle Novaka se kritická cena ropy pro domácí těžaře pohybuje mezi pěti a 15 dolary za barel, což zhruba odpovídá nákladům na výrobu. Ropa na světových trzích nyní stojí kolem 30 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK