Vláda odložila návrh MMR na podporu mladých rodin na bydlení

24.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Vláda dnes přerušila jednání o návrhu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. Informaci potvrdila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Půjčky od 50.000 do 600.000 Kč by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Maximální doba splatnosti úvěru má být 15 let.

\"Musím říct, že to přerušení je pro mě velkým překvapením. Tou myšlenkou jsme se zabývali dlouho, chtěli jsme podpořit mladé rodiny s dětmi, které mají vyšší náklady. Bohužel, vláda, a konkrétně ministři sociální demokracie návrh nepodpořili a žádali, aby se zvýšila věková hranice,\" řekla Šlechtová novinářům.

S takovým návrhem ovšem zásadně nesouhlasí. \"Na letošní rok máme pro tento program 100 milionů korun. Jsem ochotná uvažovat o zvýšení věkové hranice od příštích let, pokud na to ty peníze budou. Za tuto částku jsme schopni podpořit zhruba 150 úvěrů v plné výši, víc ne,\" dodala ministryně.

Na kompromis přistoupit nehodlá. \"MMR na to prostě nemá peníze. Pokud o tento program nebude zájem, jsem ochotná ho úplně stáhnout a dát ho do našich jiných úvěrových produktů, jako je například podpora nájemního bydlení,\" sdělila dále ministryně.

Úvěr od SFRB měl být poskytnut na výstavbu nebo koupi bytu či rodinného domu. Maximální výše podpory měla činit polovinu převodní nebo odhadní ceny nemovitosti. Úroková sazba by se aktuálně pohybovala na úrovni 1,46 procenta, fixovaná měla být na pět let. Dobu splácení 15 let bylo MMR ochotno v nevyhnutelných případech prodloužit až na 21 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK