Sedm jednoduchých triků, jak zaplatit méně na daních

15.03.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Dva lidé se stejným příjmem mohou mít odlišnou daňovou povinnost až o desetitisíce korun. Jak je to možné? Výši daně neovlivňuje pouze sazba daně z příjmu, ale i způsob stanovení výdajů, rozsah uplatněných daňových odpočtů a slev. Na co při vyplňování daňového přiznání nezapomenout?

I občané, kterým nezpracovává daňové přiznání daňový poradce, mohou v maximální míře využít jednotlivých daňových výhod, které legislativa nabízí. Námaha spojená s vyplňováním daňového přiznání se vyplatí, neboť se neplatí zbytečně vyšší daně. Zpravidla hned několik daňových triků budete moci uplatnit z našich sedmi vybraných.

1) Při nízkých skutečných výdajích stanovte výdaje paušálem

Osoby samostatně výdělečně činné mající nízké skutečné výdaje mohou stanovit výdaje paušálem. Dosáhnou tím zajímavé daňové úspory, neboť paušální výdaje jsou vyšší než skutečné. Stejně tak mohou paušál uplatnit lidé mající příjmy z pronájmu. Výdajový paušál v sobě zahrnuje veškeré výdaje. Výdajový paušál pro výkon samostatné výdělečné činnosti je 40 %, 60 % nebo 80 % v závislosti na vykonávané činnosti. U pronájmu je možné uplatnit 30% výdajový paušál. Všechny výdajové paušály je možné uplatnit do ročního příjmu 2 000 000 Kč.

2) Uplatněte všechny daňové odpočty

Nezdanitelné položky neboli daňové odpočty snižují daňový základ, což znamená daňovou úsporu, když každých tisíc korun daňového odpočtu snižuje daň z příjmu o 150 Kč. Daňovými odpočty jsou při splněných zákonných podmínek dary, úroky z úvěru na bydlení, zaplacené příspěvky na penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření, zaplacené příspěvky na životním pojištění, členské příspěvky zaplacené odborové organizaci, úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

3) Sleva na poplatníka je vždy 24 840 Kč

V daňovém přiznání za rok 2015 uplatní všichni občané slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Na tuto slevu mají nárok i lidé mající pouze příjmy z pronájmu. Nebo maminka přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností na rodičovské dovolené. Sleva na poplatníka se vždy uplatňuje za celý rok a poměrně se nekrátí.


Čtěte také:


4) Nezapomeňte na slevu na manželku

Jestliže manželka (manžel) měla za rok 2015 vlastní příjmy nepřesahující 68 tisíc Kč, tak lze v daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku (manžela) ve výši 24 840 Kč. K daňovému přiznání je nutné doložit čestné prohlášení manželky (manžela). Je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P, tak je výše slevy 49 680 Kč. Do vlastního příjmu manželky se nepočítá např. rodičovský příspěvek, státní příspěvky na stavební spoření, penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření. přídavek na dítě nebo porodné. Naproti tomu peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská), nemocenská, invalidní důchod nebo podpora v nezaměstnanosti se do limitu počítá.

5) Uplatněte školkovné

V daňovém přiznání je možné uplatnit výdaje za umístění dítěte v předškolním zařízení. Za rok 2015 je možné uplatnit školkovné maximálně ve výši 9 200 Kč na každé dítě. Nárok na školkovné je potřeba doložit potvrzením od školky. Školkovné mohou uplatnit i rodiče prvňáčka, jestliže jejich dítě navštěvovalo školku v prvním pololetí roku 2015.

6) Daňové zvýhodnění uplatněte za všechny měsíce

V daňovém přiznání je možné uplatnit daňové zvýhodnění na první dítě ve výši 1 117 Kč za každý měsíc, na druhé dítě ve výši 1 317 Kč za každý měsíc a na třetí dítě a další dítě ve výši 1 417 Kč za každý měsíc. Poprvé se měsíc uplatní za měsíc, kdy se dítě narodilo. Při studiu dítěte je možné uplatnit daňové zvýhodnění do 26 let. Daňové zvýhodnění náleží i za měsíce prázdnin, když studium pokračuje bez přerušení.

7) Započtěte si sraženou daň z dohody

Občané pracující během roku 2015 na dohodu o provedení práce, kterým byla z dohody o provedení práce odvedena 15% srážková daň z příjmu, mohou sraženou daň v daňovém přiznání zohlednit. Při nižších ročních zdanitelných příjmech mohou obdržet sraženou daň částečně nebo dokonce v plném rozsahu zpět.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ