V létě bude možné letět z Prahy přímo do 143 destinací

29.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Pražské Letiště Václava Havla nabídne na léto 143 přímých spojení, o pět více než v loňské letní sezónně. Uvedlo to dnes pražské letiště. Mezi novinky letního řádu, který platí od neděle 27. března, patří britský Birmingham, chorvatský Záhřeb, italské Rimini nebo egyptská dovolenková destinace Marsa Alam. Celkem pražské letiště během letní sezóny cestujícím nabídne 16 nových destinací a přibude sedm nových leteckých společností.

 

\"Nejen díky novým linkám, ale i navyšování frekvencí na již zavedených spojích očekáváme podle aktuálních předpokladů v letošním roce meziroční nárůst počtu cestujících okolo šesti procent,\" uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu, pod který pražské letiště spadá. Loni největší tuzemské letiště odbavilo přes 12 milionů cestujících, což meziročně představovalo bezmála osmiprocentní navýšení.

České aerolinie pro letní řád obnovily lety do ukrajinské Oděsy a ruské Ufy. Mezi další novinky dopravce patří Kazaň, makedonská metropole Skopje a také Záhřeb, kam budou kromě ČSA nově létat Croatian Airlines. Sesterské SmartWings na léto otevřely sezónní destinace Ajaccio na Korsice a Alghero na Sardinii.

Vedle novinek od 27. března počítá letiště se startem přímého spojení mezi Prahou a Šanghají, které by mělo být zprovozněno po nedávném odkladu od 22. června. Od druhé poloviny června plánují aerolinie Sichuan Airlines zavést spojení Praha - Čcheng-tu.

Od 1. května na lince Praha - Dubaj společnost Emirates pravidelně nasadí největší dopravní letadlo světa Airbus A380 s kapacitou 519 míst. Kapacitu chtějí rozšiřovat i korejské Korean Air na lince do Soulu, kde nasadí Boeing 747-8I s kapacitou 368 míst.

Nejvíce linek leteckých dopravců bude během této sezony směřovat do Itálie (16 destinací), Velké Británie (13) a Španělska (12). Následují Rusko, Francie a Řecko s deseti destinacemi, uvedlo letiště. Mezi nejoblíbenější destinace s nejvyšším počtem spojení z pražského letiště budou stejně jako loni patřit Moskva (Šeremetěvo), Paříž (letiště Charles de Gaulle), Frankfurt, Amsterdam a Varšava.

Seznam novinek v letním letovém řádu

Ajaccio (SmartWings) Alghero (SmartWings) Basilej (easyJet) Birmingham (České aerolinie) Dauhá (Qatar Airways Cargo) Eindhoven (Transavia) Kazaň (České aerolinie) Marsa Alam (Air Cairo) Marseille (Volotea) Oděsa (České aerolinie) Rimini (SmartWings) Skopje (České aerolinie) Toulouse (Volotea) Ufa (České aerolinie) Záhřeb (České aerolinie, Croatia Airlines) Lucemburk (Luxair)

Zdroj: Letiště Praha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK