8 věcí, na které je třeba myslet při změně dodavatele

07.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Když se rozhodnete změnit dodavatele elektřiny nebo plynu, energetická společnost, se kterou podepíšete smlouvu, vše vyřídí za vás. Přesto se vyplatí vědět, jak změna dodavatele probíhá a jednotlivé kroky si ohlídat. Na co při změně dodavatele nezapomenout?

Změnu dodavatele elektřiny nebo plynu rozehrajete podepsáním smlouvy s novou energetickou společností. Důležité je, aby vám nabídla skutečně nižší ceny energií, férové obchodní podmínky a smysluplné bonusy, které skutečně využijete. Ještě než smlouvu podepíšete a následně začnete od nového dodavatele energii odebírat, myslete na následující věci.

Nastavení tarifu elektřiny nebo plynu

Jsme jen lidé a všichni lidé občas chybují. U nového dodavatele elektřiny nebo plynu jste si vybrali konkrétní tarif (produkt), který vám vyhovuje z hlediska cen i podmínek. Ještě než smlouvu s novou energetickou společností podepíšete, zkontrolujte, zda se váže právě s vámi vybraným tarifem.

Smlouva a obchodní podmínky

Smlouvu nepodepisujte bez prostudování obchodních podmínek. Ano, někdy je to dlouhé čtení, ale dodavatelé, kteří to s vámi myslí opravdu dobře, dokázali obchodní podmínky zkrátit jen na jednu stránku. Když preferujete svobodu a možnost kdykoli od dodavatele odejít, zvolte smlouvu na dobu neurčitou – stále jsou na trhu dodavatelé, kteří vám dávají na výběr mezi smlouvu bez závazků a se závazkem.

Podepisujete i plnou moc

Součástí smlouvy s novým dodavatelem je i plná moc, jejímž prostřednictvím může společnost podat výpověď u vašeho stávajícího dodavatele a vyřídit za vás i další administrativu. Řádně si pročtěte, co v odstavci o plné moci stojí.

Termín výpovědi stávající smlouvy

Pokud máte u svého původního dodavatele sjednanou smlouvu na dobu určitou, je třeba ji vypovědět ke konkrétnímu termínu, jinak se vystavujete sankcím. Jak jste na tom s výpovědní lhůtou byste měli vyčíst ze smlouvy. Dobrou zprávou je, že vám termín musí podle novely energetického zákona sdělit váš dodavatel. Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoli v průběhu roku.

Očekávejte telefonát

Svého původního dodavatele nemusíte o chystané změně vůbec informovat, to udělá nová energetická společnost, která za vás podá výpověď. Očekávejte ale telefonát nebo dopis, kde vás bude stávající dodavatel lákat na slevu. Ta může a nemusí být výhodná. Pamatujte ale na to, že už máte podepsanou novou smlouvu s jinou společností, a pokud byste na nabídku stávajícího dodavatele kývli, musíte od nové smlouvy včas odstoupit.

Zapište si stav elektroměru a plynoměru

Změna dodavatele je veskrze administrativní záležitostí. Změní se především společnost, od které vám chodí rozpisy záloh a roční vyúčtování spotřeby. Nemění se elektroměr, plynoměr ani jiné technické záležitosti. Přesto si ohlídejte spotřebu na měřidle, a to v poslední den, kdy odebíráte od původního dodavatele. Stav elektroměru nebo plynoměru si zapište nebo nafoťte. Při změně dodavatele se provádí konečné zúčtování a odpočet je proveden většinou odhadem.

Počkejte na rozpis záloh

Zhruba týden nebo dva před zahájením dodávek od nového dodavatele elektřiny nebo plynu vám přijde rozpis záloh. Nezapomeňte nastavit platby v bankovnictví a zrušit odchozí platby k vašemu původnímu dodavateli.

Vyčkejte na konečné zúčtování

Původní dodavatel vám zašle konečné zúčtování, kde budou vyúčtovány zaplacené zálohy a spotřeba k poslednímu dni odběru. Především při změně dodavatele v zimním období se může stát, že zálohy rozpočítané na celý rok nepokryjí spotřebu, která je v zimě vyšší, a proto vás může čekat nedoplatek. Naopak, pokud jsou zálohy vyšší než skutečná spotřeba, zašle vám původní dodavatel na účet nebo složenkou přeplatek.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU