Agentury: Poptávka po zaměstnancích stoupla letos asi o deset pct

18.04.2016 | , Studentskefinance.cz
Zpravodajství ČTK


Poptávka firem po zaměstnancích stoupla letos meziročně o více než deset procent, vyplývá z ankety ČTK mezi personálními agenturami. Firmy již hledají lidi i do výroby a logistiky. Zvyšovat mzdy se jim ale příliš nechce, často tedy řeší nedostatek lidí dovozem pracovníků z ciziny, hlavně Bulharska a Rumunska.

"Za první čtvrtletí pozorujeme nárůst poptávky po specialistech až o deset procent, v dočasném zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků dokonce až o 15 procent," uvedl ředitel personálně-poradenské společnosti Hays Ladislav Kučera. Podle údajů agentury Grafton Recruitment se meziročně v prvním čtvrtletí zvýšila poptávka firem po zaměstnancích o 12 procent.

Tempo růstu poptávky po zaměstnancích se sice podle průzkumu Manpower index trhu práce sice zpomaluje, ale jak se nezaměstnanost blíží v mnoha regionech k nule, je pro firmy stále náročnější najít lidi, které potřebují. "Již to nejsou pouze IT specialisté, strojní inženýři nebo řemeslníci. Jsou to i lidé do výroby nebo logistiky," řekl ČTK manažer marketingu a náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Poptávka stále mírně roste, a to zejména po nekvalifikovaných pracovnících výroby a dále pak po kvalifikovanějších profesích, jako jsou řidiči vysokozdvižných vozíků, svářečích, brusičích, operátorech a programátorech CNC strojů. "Z odborných profesí máme ve strojírenství poptávku po pozicích jako konstruktér, technolog, pracovník kvality. Konstantní poptávka je pak po řidičích kamionů, pracovnících kontaktních center a také po IT pracovnících," upozornil ředitel agentury McROY Czech Tomáš Surka.

Počet volných pracovních míst na trhu stále překračuje 100.000 a počet nezaměstnaných nadále klesá. Přestože mají společnosti obtíže s obsazením řady volných míst, nepřikročily zatím ke změně náborové strategie. "Pracovní trh nyní řídí uchazeči a je proto třeba je motivovat. Ve většině oborů firmy zatím nepřistoupily k úpravám mzdových schémat či k jisté flexibilitě v požadavcích. Často čekají na uchazeče, který jejich nároky splní na sto procent a nechají si tak utéct další kvalitní adepty, kteří by byli schopni se brzy zaučit a zapracovat tak, aby pozici bez problémů zvládli," doplnil Kučera.

Surka míní, že firmy reagují pozvolným navyšováním mezd a také se snaží vymýšlet způsoby jak zatraktivnit svoji nabídku v konkurenci, například nabídnutím náborového příspěvku novým zaměstnancům nebo třeba tím, že dají zaměstnancům bonus, pokud přivedou nového kolegu. "Dále se na nás firmy čím dál častěji obracejí s požadavky na zajištění pracovníků ze zahraničí, zejména Bulharska a Rumunska," podotkl.

Nedostatek dělníků začínají firmy řešit také podle ředitelky marketingu Grafton Reruitment Jitky Součkové stále častěji nabíráním cizinců. Ti však musí zvládat alespoň základy češtiny a preferováni jsou občané EU. Nejčastěji jde o pracovníky ze Slovenska, Polska, Bulharska či Rumunska. V případě kvalifikovaných technických či IT pozic firmy nabírají hojně i občany Ruska a Ukrajiny, a to díky jejich perfektnímu technickému vzdělání, dodala.

Filip Dušek mal

Autor článku

ČTK  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK