Nabídka leasingovek je široká

22.04.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Bezmála 100 mld. korun činí pořizovací cena majetku, který v loňském roce předaly do užívání leasingovky. Kdo si z leasingovek vedl nejlépe? A jaká je nabídka jejich produktů?

Téma týdne: Hledáme nejlepší leasing

Téměř všechny společnosti, které mají oprávnění podnikat v oblasti splátek a leasingového prodeje, jsou sdruženy v České leasingové a finanční asociaci. V současnosti tato asociace čítá na 80 členů, kteří v loňském roce uzavřely 197 891 smluv v celkové hodnotě 96,556 mld. korun v případě majetku movitého a 120 smluv (v hodnotě 11,778 mld.) vztahující se na nemovitosti. Převážná většina „movitých“ kontraktů byla střednědobého charakteru, kdy téměř 93 % smluv je splatná v rozmezí 2 – 5 let, u nemovitostí bývá obvyklou dobou splatnosti 8 – 16 let.

Pořadí „Top 10“
Žebříčku největších leasingových společností podle hodnoty všech leasovaných věcí vévodí společnost CAC Leasing, následovaná společnostmi ČSOB Leasing a ŠkoFIN.

Pořadí největších leasingových společností podle celkové hodnoty všech leasovaných věcí

Název společnosti Objem obchodů (v mil. Kč)
CAC Leasing, a.s. 31 852
ČSOB Leasing, a.s. 23 394
ŠkoFIN, s.r.o. 18 246
SG Equipment Finance CR 12 574
VB Leasing CZ, s.r.o. 11 600
IMMORENT ČR, s.r.o. 10 040
Zdroj: Česká leasingová a finanční asociace


A jaká je nabídka výše uvedených společností? Tyto subjekty podnikající v oblasti leasingu a splátkového prodeje nabízí své služby širokému spektru zákazníků, tj. jak podnikatelům tak i osobám soukromým. Kromě standardních služeb v podobě klasických leasingů věcí movitých nabízí i některé speciality.

CAC Leasing
Společnost CAC Leasing se věnuje nejen klasickým leasingům (finančnímu, zpětnému a operativnímu), ale i zabezpečování ostatních forem financování a zaměřuje se na tyto oblasti:

  • Leasing dopravní techniky – osobních, užitkových a nákladních automobilů, motocyklů, autobusů a další dopravní techniky
  • Leasing strojů a  zařízení
  • Odbytový leasing
  • Splátkový prodej
  • Full Service leasing – operativní leasing pro firemní klientelu zajišťující kompletní převzetí administrativy správy vozového parku a zahrnující řadu přidaných služeb např. pneuservis, údržbu, atd.

ČSOB Leasing
Společnost ČSOB Leasing je v čele žebříčku společností , pokud jde o objem nově uzavřených leasingových smluv za rok 2004 (13,75 mld.) a poskytuje financování všech druhů dopravních prostředků (motocyklů, osobních vozů, užitkových a nákladních vozů, tahačů, autobusů, a to nových i ojetých), včetně exkluzivních značkových leasingů pro importéry automobilů značek Hyundai, Kia, Mazda a Suzuki. Dále nabízí prodejcům dopravní techniky podpůrné finanční produkty, např. financování jejich skladových zásob.

ŠkoFIN
Vzhledem k tomu, že ŠkoFIN je stoprocentní dceřinou společností Volkswagen Financial Services AG, není se co divit, že se orientuje na podporu prodeje konkrétních značek vozů "vlastní výroby". Do jejich rejstříku patří automobily značky Škoda, Volkswagen, Seat a Audi.

VB Leasing CZ
Kromě standardních možností financování leasingem či formou úvěru poskytuje společnost VB Leasing financování flotil osobních nebo nákladních vozů do 3,5 tuny a dále nabízí širokou škálu nákladních automobilů, návěsové techniky a speciálních vozidel pocházejících z předčasně ukončených leasingových smluv.

Immorent ČR
Společnost Immorent ČR celkem suverénně kraluje žebříčku největších společností podle objemu leasingu nemovitostí, když za rok 2004 uzavřela obchody v hodnotě 6,5 mld. korun. Z tohoto je patrná oblast financování, na kterou se zaměřuje. Společnost se specializuje především na plánování, výstavbu a projekty v oblasti nemovitostí a nabízí kompletní služby spojené s investicí. Spektrum jejich služeb sahá od projekčních prací přes veškeré stavební činnosti až po správu budov.

GE Money Multiservis
Je jedničkou v oblasti spotřebitelských úvěrů, tj. specialista na splátkový prodej spotřebního zboží. Své služby poskytuje prostřednictvím sítě prodejen a internetových obchodů na českém i slovenském trhu. Zákazníci mohou využít služeb společnosti na 6350 prodejních místech či prostřednictvím 60 internetových obchodů.

Zdroj: Jednotlivé leasingové společnosti


Další finanční tipy a triky najdete na
www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky