Z Petrohradu se brzy stane „Ruský Detroit“

28.04.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


TOYOTA postaví svůj závod v Petrohradě. Českým dodavatelům automobilových součástek a zařízení pro výrobu se tak otevírá řada nových příležitostí. Agentura CzechTrade pozvala zástupce ruských firem, kteří přijedou s konkrétními poptávkami a tematy možné spolupráce.

Ve středu 26. dubna vrcholní zástupci města Petrohrad slavnostně podepsali smlouvu s japonskou společností TOYOTA o výstavbě nového výrobního závodu v průmyslové zóně v okolí Petrohradu. S výstavbou se začne v létě tohoto roku, uvedení závodu do provozu je plánováno v pololetí roku 2007. Tento projekt je velkou příležitostí pro dodavatele strojního zařízení pro automobilový průmysl a české firmy by mezi nimi rozhodně neměly chybět.

Proexportní agentura CzechTrade očekává, že se o tyto lukrativní zakázky budou ucházet stovky dodavatelů autokomponent z celého světa. „Domácí firmy mají reálnou šanci na úspěch, vzhledem k vysoké úrovni a tradici výroby automobilových součástek v České republice a přítomnosti Toyoty v Kolíně,“  říká generální ředitelka agentury Jitka Hanzlíčková. Proto CzechTrade připravil, ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou, Sdružením automobilového průmyslu a Svazem výrobců a dodavatelů strojírenské techniky, odborný seminář a kulaté stoly, kde se budou projednávat možnosti zapojení tuzemských firem do tohoto projektu. Z ruské strany budou přítomni zástupci ruských automobilových závodů, strojírenských podniků, oborových sdružení a svazů, vládních institucí. Pro zájemce z řad českých firem se tedy naskýtá skvělá možnost získat aktuální informace o současném stavu a perspektivách tohoto odvětví průmyslu v Rusku. „V současné chvíli jsme ve stadiu příprav a konzultací se zájemci,“ dodává Hanzlíčková za CzechTrade. Samotná akce se bude konat v průběhu brněnského veletrhu Autosalon v areálu BVV, ve středu 8. 6. 2005 v Brně.

Toyota v Petrohradu, bližší informace

Nový závod bude vybudován na teritoriu o rozloze 200 ha, odhadované investice projektu 4 miliardy rublů. Závod bude zaměstnávat okolo 500 osob. Výstavbou závodu bude pověřena společnost Toyota Motor Manufacturing Russia. V první fázi se počítá s výrobou luxusních vozů Toyota Camry, kterých má být vyrobeno 20 tis. ročně, po náběhu na projekční kapacity závodu bude z montážních pásů sjíždět 50 tis. nových vozů. Dalším modelovým typem vyráběným v Sankt Peterburgu by měla být Toyota Corolla.

Další významný producent osobních vozů, koncern Daimler Chrysler má zájem rovněž o výrobu v Rusku, stejně jako japonská Toyota se mu nejvíce zamlouvají podmínky, které nabízí Petrohrad. Více informací na: www.czechtrade.cz v sekci Novinky.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy