FNM: Do 15 pracovních dní musí PKN zaplatit za Unipetrol

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - Do 15 pracovních dní musí polský ropný koncern PKN Orlen zaplatit zhruba 11,75 miliardy korun za koupi státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol. Akcie Unipetrolu mu Fond národního majetku převede v den platby. Řekla to mluvčí FNM Petra Krainová. Dodala, že konkrétní termín převodu peněz a akcií bude teprve stanoven.

Fond národního majetku dnes obdržel od PKN dopis, podle kterého jsou splněny všechny odkládací podmínky pro uskutečnění transakce. Od dneška se tak počítá lhůta pro převod peněz a akcií. Pokud transakce nebude hotova zhruba do začátku června, může od ní PKN i český stát bez sankcí odstoupit.

Polský koncern, který je největším prodejcem pohonných hmot ve střední Evropě, nabídl za státní 63procentní podíl 13,05 miliardy korun. Zatím zaplatil desetinu kupní ceny, tedy 1,305 miliardy korun. Po převedení zbývající částky budou mít strany možnost provést audit, na jehož základě by mohly nárokovat úpravu konečné ceny. Podle některých ekonomů by konečná cena mohla vlivem lepšího hospodaření Unipetrolu stoupnout až o 15 procent.

Celá skupina Unipetrol vykázala v loňském roce podle auditovaných výsledků čistý zisk 3,68 miliardy korun. V roce 2003 skončila se ztrátou před zdaněním 406 milionů Kč. Tržby loni vzrostly meziročně o téměř 18 miliard na 85,82 miliardy Kč.

PKN Orlen je největší středoevropský ropný koncern, polský stát v něm drží 28procentní podíl. Loni firma zvýšila čistý zisk meziročně téměř 2,5násobně na 515,7 milionu eur, což je zhruba 15,5 miliardy korun.

Evropská komise schválila převzetí Unipetrolu polskou firmou 20. dubna. "Komise dospěla k závěru, že tento úkon závažným způsobem nenaruší účinnou hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru nebo v jeho podstatné části, neboť aktivity obou firem se značnou měrou nepřekrývají," uvedla tehdy EK ve svém komuniké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK