Lesy ČR vypsaly tendr na lesní práce a těžbu za 3,4 mld. Kč

22.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 22. června (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes vyhlásil podmínky lesnických tendrů prováděných od ledna příštího roku. Hodnota zadávaných lesnických prací by měla dosáhnout téměř 3,4 miliard korun, firmy mohou nabídky podávat do 8. září. ČTK o tom dnes informovala mluvčí LČR Eva Jouklová. Tendry se týkají pětiny území státních lesů a budou na pět let. LČR patří asi polovina lesů v zemi.

Podnik předpokládá, že by smlouvy s firmami mohl uzavírat na přelomu října a listopadu. Tendry se týkají celkem 48 zakázek. Smlouvy na komplexní činnosti za 2,8 miliard korun jsou připravené pro 28 smluvních územních jednotek. Smlouvy na těžební činnosti s prodejem dříví mají hodnotu 165 milionů korun a budou aktuální pro šest územních jednotek. U 14 dalších se zakázky za 430 milionů korun týkají pěstebních činností.

\"Postupně zvyšujeme počet smluvních územních jednotek, které v některých případech dělíme na dílčí zakázky. Je to přínosné pro malé i střední firmy a podporujeme tak zaměstnanost v regionech,\" uvedl výrobně technický ředitel LČR Václav Lidický. Kompletní zadávací dokumentace je uveřejněná kromě věstníku také na webu Lesů ČR.

Podnik LČR již dříve uvedl, že ve smlouvách z tendru zohlední problém s přemnožením kůrovce. Kvůli loňskému pro kůrovce velmi příznivému horkému a suchému počasí lesníci letos očekávají meziročně trojnásobné množství tohoto škůdce. Brouk nejvíce ohrožuje smrkové lesy na severní Moravě. Podnik například oznámil upravení sankcí za včasné nezpracování kůrovcového dříví.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Do loňských tendrů se přihlásilo 39 firem, které podaly celkem 425 nabídek. Alespoň jeden kontrakt získalo 21 subjektů. Po Unilesu patřily k úspěšným firmám z pohledu získané plochy Kloboucká lesní a Stora Enso Wood Products Ždírec. Smlouvy Lesy ČR uzavíraly pouze s vítězi tendrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK