iDnes: Zgarba uzavřel s Telecomem smlouvu za 500 milionů korun

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Nový ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) uzavřel minulý týden s Českým Telecomem smlouvu o zakázce za 500 milionů korun. Firma má podle dohody nahradit na ministerstvu nynější informační systém novými technologiemi. Informoval o tom zpravodajský server iDnes.

Nová dohoda je podle iDnes dodatkem k rámcové smlouvě, kterou s Telecomem uzavřela vláda v roce 2001 v rámci vytvoření jednotné infrastruktury pro státní správu. Na jejím základě Telecom zajišťuje veřejné správě připojení sítě a jednotlivé resorty na něj mohou převádět určité služby. Ministerstva tak mohou ušetřit personální zdroje. Telecom se zároveň zavázal, že náklady na poskytování těchto služeb nebudou stát státní správu více, než kdyby je prováděla vlastními lidmi. Ministerstva pak mohou tabulkově vykázat snížení stavů, uvedl server.

V dodatku ke smlouvě se však podle iDnes o žádném snižování nákladů nehovoří. Kalkulace, že by ministerstvo zemědělství převodem služeb na Telecom ušetřilo, naopak chybí.

Podle serveru se ministerstvo dohodlo, že svou informační síť komplexně převede do kompetence Telecomu. Firma pak pro úřad zajistí nejen nové technologie, ale současný systém nahradí novými aplikacemi. Nové programy tak získá například účetnictví, řízení rozpočtu, manažerská kontrola či materiálové hospodaření.

Rámcová smlouva vyprší v roce 2006, dodatek je proto uzavřen na dva roky. Za poskytování služeb si Telecom účtuje do konce letošního roku 299,85 milionu korun. Za deset měsíců v roce 2006 si počítá 199,94 milionu, uvedl iDnes.

Nejmenovaný zdroj serveru řekl, že dodatek překračuje rámec předchozí smlouvy a ministerstvo zbytečně nahrazuje fungující systém novými aplikacemi. Úřad obnovu obhajuje. "Zakázka odpovídá vývoji v komunikačních službách. Budeme tak vyhovovat bezpečnostním standardům. Obnovu buď můžeme udělat teď, nebo až za rok. Musíme ji ale udělat v každém případě," řekl ředitel odboru vnějších vztahů Hugo Roldan.

Vyjádření ministra Zgarby se serveru nepodařilo získat. Podrobnější komentář iDnes neposkytl ani Telecom. Hana Hejsková z tiskového oddělení pouze potvrdila, že smlouva byla podepsána minulý čtvrtek.

Většinový podíl v Českém Telecomu vláda prodává španělské Telefónice za téměř 83 miliardy korun. Transakce by mohla být vypořádána v polovině roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK