Podnikatelé: Nejprospěšnější firmou na severu Moravy je Dalkia ČR

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 3. května (ČTK) - Největší zodpovědnost k rozvoji kraje má na severní Moravě společnost Dalkia ČR. Vyplynulo to z hlasování podnikatelů, kteří sami své firmy do soutěže Firma kraje přihlásili. "V Moravskoslezském kraji se zapojilo asi 20 firem od malých podnikatelů až po velké kolosy," řekl dnes ČTK pořadatel Petr Vitouch ze společnosti INC consulting. Na druhém místě se umístila Janáčkova filharmonie Ostrava, třetí místo obsadila společnost OZO Ostrava, která se zabývá nakládáním s odpady.

Generální ředitel Dalkie ČR, kterou vlastní francouzská Veolia Environnement, si přesvědčení o potřebě pomáhat regionu přinesl z rodné Francie. "U nás kromě odvodů státu platí firmy i přímé daně v regionu, kde podnikají. Je to podle mě přirozené, a proto jsme se rozhodli přispívat na regionální projekty v Česku, i když nám to zákon nepřikazuje," řekl dnes ČTK Francois Habegre.

Posláním soutěže Firma kraje je především vyzdvihnout firmy, kterým není lhostejný jejich region. "Výsledky jsou až na druhém místě. Hlavně chceme zvýšit obecné povědomí o firmách, které jsou přínosem pro svůj kraj a podílejí se na zlepšení kvality života jeho obyvatel," řekl Vitouch.

Vítězná Dalkia ČR získávala body od ostatních firem zejména díky neobvyklé činnosti svého nadačního fondu. Každý rok rozděluje pět milionů korun soukromníkům a malým firmám na tvorbu nových dlouhodobých pracovních míst. "V Moravskoslezském kraji už jsme takto pomohli vytvořit téměř 400 pracovních míst, z toho 48 pro lidí se změněnou pracovní schopností," řekl ČTK mluvčí společnosti Milan Wagner.

Moravskoslezský kraj se podle ředitele Dalkie ČR stal regionem se standardním podnikatelským prostředím. "Problémem zůstává jen dopravní propojení s Prahou i dalšími regiony a potřeba vytvoření lepšího image kraje, aby přilákal další lidi a hlavně mladé talentované odborníky," řekl Habegre.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK