Koruna byla klidná kolem 30,32 Kč/EUR, k dolaru mírně zpevnila

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Obchodování s českou měnou bylo naprosto klidné a kurz se po celý den pohyboval kolem 30,32 Kč/EUR. Převážně klidné byl také ostatní měny ve střední Evropě, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 23,52 Kč/USD.

Také ve středu by mělo obchodování s korunou zůstat klidné, protože investoři neočekávají žádné důležité informace. Měna tak bude pouze sledovat vývoj v celém středoevropském regionu. Důležitý bude především vývoj polského zlotého, který je ovlivněn čekáním tamních trhů na předčasné volby.

Ve čtvrtek zveřejní Český statistický úřad výsledky zahraničního obchodu, které by české měně mohly dodat nový impulz. Podle ekonoma Volksbank však výsledky nebudou natolik příznivé, aby koruna výrazně posílila. Kvůli zhoršení ekonomické situace v Německu Pikora očekává zpomalení růstu tempa exportů. I přesto by letos obchodní bilance mohla skončit vyrovnaná.

Mezinárodní investoři a spekulanti rovněž čekají na dnešní rozhodnutí americké centrální banky Fed o úrokových sazbách. Trh očekává zvýšení sazeb již na tři procenta. Středoevropské měny by se tak podle Pikory staly opět méně atraktivní.

Zvýšení sazeb v USA by mohlo americký dolar podpořit a koruna by se tak mohla vrátit k nejslabším hodnotám za posledního půl roku, na kterých se ocitla v úvodu týdne. Obchodovala se až za 23,77 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK