Zemědělský svaz: Mléko a mléčné výrobky zřejmě nezdraží

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 4. května (ČTK) - Mléko ani mlékárenské výrobky v prodejnách zřejmě v nejbližší době výrazně nezdraží. Zemědělci sice dosáhli zvýšení farmářské ceny mléka z 8,06 koruny za litr v roce 2004 na 8,43 koruny za litr v letošním prvním čtvrtletí, zpracovatelé ale nemohou zejména kvůli tlaku obchodních řetězců razantně zvyšovat ceny mlékárenských výrobků. Novinářům to v Brně řekl předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Cena mléka je podle něj již nyní na úrovni sousedního Německa. "Nelze očekávat, že by farmářské ceny mléka byly vyšší než v Německu," dodal.

Vývoj je podle něj velmi obtížné předvídat, ale možný je i dovoz například z Polska nebo Slovenska. Statistiky Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) uvádějí, že dovoz z těchto zemí za první dva měsíce letošního roku dosáhl 8,5 milionu litrů, za celý rok 2004 to bylo 31,8 milionu litrů. Bilanci mléčného trhu doplňuje vývoz téměř 20 milionů litrů mléka do Německa a Itálie za leden a únor, přičemž za celý loňský rok to bylo 37,1 milionu litrů. "Část mléka se vyveze, část doveze," uvedl Jirovský.

Předseda ČMSM Michal Němec upozornil, že spotřeba mléka se v tuzemsku začíná zotavovat. V roce 1989 činila 260 kilogramů na hlavu a rok a přes největší propad na 188 kilogramů v roce 1995 se dostala až na loňských 230 kilogramů. Dobře je zlepšení patrné u sýrů, jejichž spotřeba se zvedla téměř o polovinu na loňských 12 kilogramů ročně. "Růst ceny mlékárenských výrobků neodpovídal zvýšení ceny mléka ani zdaleka," upozornil Němec.

Nákup mléka meziročně klesl o 1,4 procenta na 2,496 miliardy litrů. Výrazně přitom vzrostl vývoz smetany do Itálie a Německa, naopak se snížila výroba másla o devět procent na 59.352 tun a sušeného mléka o 17 procent na 53.160 tun. Výroba přírodních i tavených sýrů zůstala na stejné úrovni, celkem zhruba 104.000 tun.

Z přehledu cen vybraných mlékárenských výrobků vyplývá, že loni nejvíce zdražilo odstředěné trvanlivé mléko o 4,2 procenta na 10,43 koruny za litr, stejně jako máslo na 92,24 Kč za 250 gramů. Zlevnily naopak jogurty, měkký tvaroh a eidamská cihla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK