Klíčové země světa vyřešily spor o zemědělská cla

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 4. května (ČTK) - Ministři obchodu pěti světových obchodních mocností v Paříži vyřešili spor o mechanismus stanovování cel na zemědělské produkty. Prolomili tak slepou uličku, v níž se ocitla globální jednání v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Dohodu oznámil brazilský ministr zahraničí Celso Amorim a potvrdil mluvčí Evropské komise.

Ministři a obchodní zástupci USA, Evropské unie, Austrálie, Brazílie a Indie se shodli na kompromisním návrhu, který dnes předložila Evropská unie. Návrh již přijala i větší skupina, kam patří mimo jiné Japonsko a Švýcarsko, a nyní bude předložen ministrům asi 25 zemí, které se v Paříži účastní zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nakonec jej bude muset schválit všech 148 členů WTO.

"Pět zainteresovaných stran dosáhlo dohody o vzorci pro výpočet," řekl mluvčí Evropské komise Michael Mann. Spor se týkal způsobu, jak převádět cla z objemu zboží na běžnější cla podle hodnoty dovozu. Teprve po této dohodě mohou začít jednání o rozsahu snižování nebo odstraňování cel.

WTO si stanovila červenec jako termín pro uzavření předběžné dohody v nejdůležitějších otázkách nynějšího Katarského kola globálních jednání. Šéf WTO Supačaj Paničpakdi minulý týden kritizoval pomalé tempo jednání a řekl, že začíná mít o splnění červencového termínu pochybnosti.

V případě, že nebudou dokončeny rozhovory o zásadních otázkách do července, byla by vážně ohrožena prosincová ministerská konference WTO v Hongkongu. Tam musí být nynější Katarské kolo jednání v zásadě uzavřeno, má-li vstoupit v platnost do konce roku 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK