Právo: Podvodnou naftu podle ČOI ředí špičkoví chemici

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce, která společně s ministerstvem průmyslu a obchodu při rozsáhlé kontrole zjistila, že se u některých tuzemských čerpacích stanic prodává nafta s příměsí levnějšího topného oleje, je podle dnešního Práva přesvědčena, že podvodnou naftu ředí odborníci. "Musí to dělat špičkoví chemici," cituje ředitele ČOI Jiřího Pěkného.

Podle Pěkného se zřejmě jedná o organizovaný zločin. "Není reálné, aby příměsi do nafty přidávaly jednotlivé čerpací stanice, ani by se jim to nevyplatilo. Provádějí to pravděpodobně organizované skupiny, které fungují jako švýcarské hodinky," řekl Právu.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban si myslí, že se opakuje kauza s lehkými topnými oleji. "Zdá se, že se vrací to, co jsme zaregistrovali před několika lety, neboť takové nezákonné kšeftaření může přinést rychlé černé zisky," řekl Právu s tím, že se případem bude vážně zabývat.

Vzhledem k tomu, že při inspekci nevyhověla desetina vzorků, mohly by daňové úniky by podle odhadu šéfa ČOI představovat miliardy korun ročně. Topný olej určený k vytápění je totiž osvobozen od daně, ale nafta je zatížena spotřební daní 9,90 Kč za litr, připomíná Právo.

ČOI nyní spolu s celníky analyzuje podezřelé vzorky. O podrobnostech nechtěl Pěkný mluvit, neboť ti, kteří takto porušují zákony, by se podle něj rychle přizpůsobili, píše Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK