Experti: Březnový zahraniční obchod se zapíše do historie

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Ekonomové označují březnové výsledky zahraničního obchodu, který skončil s nejlepším výsledkem od roku 1993, jako vynikající. Podle Pavla Sobíška z HVB Bank březnové výsledky pomohou zapsat první letošní čtvrtletí jako historicky první období, v němž byl vykázán přebytek obchodu v každém jednotlivém měsíci. "Přebytek obchodu naakumulovaný od začátku roku dává dobré šance, že se celoroční výsledek může rovněž přehoupnout do plusu," sdělil.

Český zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem šest miliard korun, což je nejlepší výsledek od března 1993. Dařilo se zejména exportérům strojů a dopravních prostředků, oznámil dnes Český statistický úřad. Analytici však poukazují na pokles dynamiky exportu, který údajně svědčí o zpomalování zahraniční poptávky. Špatnou zprávou je i propad dynamiky dovozu.

"Pokles dovozu investic dáváme do souvislosti s ukončením budování kolínského závodu a všeobecného zpomalení tvorby investic v ČR," dodala Helena Horská z Raiffeisenbank.

Přesto podle Jana Vejmělka z Komerční banky trend zlepšování zahraničního obchodu za poslední rok představuje významný signál, že výkonnost české ekonomiky se zvyšuje. Růst ekonomiky byl v posledních čtvrtletích tažený právě exporty. "Nicméně obáváme se, že negativní dopad silné koruny z prvního čtvrtletí do exportů ve druhé polovině roku uvidíme," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK