Paroubek: Vláda se bude ještě zabývat loňskou privatizací OKD

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Vláda se bude ještě zabývat loňskou privatizací společnosti OKD. Slíbil to dnes premiér Jiří Paroubek (ČSSD) při interpelacích ve sněmovně. Reagoval tak na dotaz poslance opoziční ODS Martina Římana, podle něhož stát prodal svůj podíl v OKD velmi nevýhodně.

"Tento případ privatizace je samozřejmě složitý. Vím, že probíhají nějaká soudní jednání, dokonce na úrovni Evropy. Celá věc není uzavřena, určitě se tím vláda bude zabývat," uvedl premiér. Konkrétnější ale nebyl.

Vláda loni v září rozhodla o prodeji státního podílu v OKD firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun, což znamenalo 367 korun za akcii, uvedl Říman. Karbon Invest nyní vykupuje zbylé akcie od menšinových akcionářů za 925 korun za kus, podotkl.

"Pokud by stát prodal svůj balík za tutéž cenu, tak by získal o více než šest miliard korun za svůj podíl více," poznamenal Říman. Čistý zisk OKD za loňský rok se podle poslance navíc rovnal částce, za kterou stát svůj podíl prodal.

Karbon Invest získal předloni na podzim od státu na koupi jeho podílu exkluzivitu. Firma nejprve nabídla za 46procentní podíl 1,2 miliardy korun, po dalším vyjednávání pak o miliardu více. Transakci však kvůli podezření z veřejné podpory nepovolil antimonopolní úřad. Karbon následně zvýšil cenu na 3,4 miliardy a posléze na 4,1 miliardy korun.

V loňském roce o koupi podílu projevila zájem i finanční skupina Penta, ministři však vždy tvrdili, že její nabídky jsou mimo exkluzivitu Karbonu. Penta postupně zvyšovala své nabídky až na konečné čtyři miliardy, ty měly nakonec vliv i na konečnou cenu Karbonu.

OKD je s téměř 17.000 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Záměr prodat akcie OKD právě většinovému vlastníkovi umožnil podle ministerstva financí vládě, na rozdíl od jiných způsobů privatizace, požadovat v následujících pěti letech splnění podmínek, které mohou zmírnit negativní dopady případného útlumu činnosti OKD na zaměstnanost a životní úroveň v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK