Metrostav letos vyplatí dividendu 25 Kč, rozdělí 197,7 mil. Kč

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Stavební společnost Metrostav letos vyplatí dividendu 25 korun na akcii, což je o deset korun více než loni. Celkem na tyto účely rozdělí zhruba 197,7 milionu korun z loňského čistého zisku 454,7 milionu korun. Řekl to mluvčí firmy František Polák s tím, že o tom dnes rozhodla řádná valná hromada společnosti.

Do rezervního fondu firma přidělí přibližně 22,7 milionu korun, na výplatu tantiém půjde 10,4 milionu Kč. Na účet nerozděleného zisku firma převede zhruba 223,9 milionu korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku Metrostav zvýšil hrubý zisk meziročně o pětinu na 154,1 milionu korun. Výkony stouply o 18 procent na 4,28 miliardy korun. "K dnešnímu dni máme smluvně potvrzeno na letošní rok takřka 16 miliard," uvedl na valné hromadě generální ředitel Metrostavu Jiří Bělohlav.

Společnost působí na českém a slovenském trhu. Začíná také pronikat do zahraničí. "Za nejperspektivnější oblast považujeme jihovýchodní Evropu, od Chorvatska přes Maďarsko a Rumunsko po Ukrajinu," poznamenal Bělohlav. Na tyto trhy se chce Metrostav dostat akvizicemi místních firem. "Práce na těchto trzích by měla předcházet proniknutí na trhy západní Evropy, o které začneme usilovat v okamžiku, kdy pominou existující umělé administrativní bariéry," dodal generální ředitel Metrostavu.

Tržby Metrostavu se loni meziročně zvýšily o třetinu na 18,11 miliardy korun. Nejvýrazněji se na výsledku podílely dopravní stavby včetně metra, z nichž firma utržila 8,2 miliardy korun. Z občanských staveb, jako jsou například objekty pro obchodní řetězce, získala kolem 4,9 miliardy Kč, bytové stavby přinesly přes 1,8 miliardy korun a průmyslové stavby kolem 680 milionů Kč. Spolu s dceřinými firmami dosáhl loni Metrostav výkonů 22,2 miliardy a hrubého zisku 976 milionů korun.

V současné době firma pracuje mimo jiné na kolektorové síti v centru Prahy a Brna, na úseku metra IV. C z Ládví do Letňan, protipovodňových opatřeních v Praze a několika dálničních tunelech. V únoru firma podepsala smlouvu na rekonstrukci pražského Karlínského divadla.

Firmu kontroluje slovenská společnost Doprastav, která drží 67 procent akcií. Oba podniky patří do skupiny DDM Group, která loni zvýšila výkony zhruba o třetinu na 31,4 miliardy korun. Hrubý zisk vzrostl o 44 procent na 1,4 miliardy Kč. Celkem skupina zaměstnává 7500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK