CME dokončila koupi TV Nova, plánuje další tři kanály

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 6. května (ČTK) - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) dokončila převzetí kontrolního podílu v české televizní stanici TV Nova od skupiny PPF zhruba za 900 milionů dolarů (necelých 21 miliard korun). CME nyní plánuje zahájit v České republice vysílání na dalších třech kanálech a vstoupit na pražskou burzu, napsal britský list Financial Times.

CME ve vlastním sdělení ze čtvrtka uvedla, že dokončila koupi 85 procent akcií TV Nova od PPF. Zbývající podíl Petera Kršáka ve firmě CET 21, která drží vysílací licenci, získá podle březnové dohody do třetího čtvrtletí.

Poté firma se sídlem na Bermudách uplatní právo na odkoupení zbývajících 15 procent Novy od PPF a celkově zaplatí za Novu přibližně 930 milionů dolarů. CME také uvedla, že k financování koupě Novy získala vydáním obligací a akcií 709 milionů dolarů.

"Je to pro CME historická chvíle," uvedl ve sdělení generální ředitel CME Michael Garin a dodal, že TV Nova zvýší tržby CME na dvojnásobek. "Z přední vysílací společnosti ve střední a východní Evropě jsme se stali dominantní společností," řekl Garin.

Čtvrteční sdělení firmy nemluví o konkrétních plánech na poli vysílání a britský list neuvedl jiný zdroj kromě Garinova vyjádření. Dále napsal, že CME má v plánu uvést své akcie na pražskou burzu a stát se první zahraniční firmou s akciemi jak v USA, tak v České republice.

CME založil v roce 1994 americký podnikatel Ronald Lauder a firma nyní kromě Novy kontroluje televizi Markíza na Slovensku, 1 +1 na Ukrajině, Nova v Chorvatsku, Pop TV a Kanal A ve Slovinsku a Pro TV a Acasa v Rumunsku. V delší perspektivě pomýšlí CME podle Financial Times na expanzi do Ruska, kde chce doplnit své aktivity na Ukrajině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK