Euro: Mittal Steel chystá proti ČR arbitráž; chce akcie bývalé NH

08.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. května (ČTK) - Nadnárodní koncern Mittal Steel chystá proti České republice arbitráž. Požaduje v ní vydání zhruba 14 procent akcií Mittal Steel Ostrava, bývalé Nové huti. Akcie v současné době drží Fond národního majetku. Světová ocelářská jednička požádala o zahájení arbitráže v Paříži, uvádí pondělní vydání týdeníku Euro.

Nadnárodní koncern hodlá zahájit proti českému státu již druhé podobné řízení. Arbitráž chce vést i kvůli tomu, že nebyl vpuštěn do privatizace společnosti Vítkovice Steel, připomíná Euro. Za údajné znehodnocení svých investic v ČR bude v tomto případě požadovat finanční odškodnění, údajně v řádech stovek milionů korun.

Cenné papíry, jejichž vydání Mittal Steel požaduje, měly původně připadnout společnosti Petrcíle, s níž stát podepsal dohodu o manažerské privatizaci Nové huti. Petrcíle, kterou založili členové někdejšího vedení Nové huti, však nesplnila privatizační podmínky a stát jí smlouvu vypověděl.

Po další privatizaci Nové huti, ve které zvítězila společnost Mittal Steel, se stát s novým majitelem oceláren dohodl, že v budoucnu převede 14 procent akcií oceláren na jeho účet. "Kvůli sporu s firmou Petrcíle se tak nestalo, do jeho vyřešení ani nemohlo," řekl Euru dobře informovaný státní úředník.

Skupina Mittal Steel vznikla loni fúzí Ispat International a LNM Holdings. Provozy má ve 14 zemích. Loni vykázala tržby 22,2 miliardy dolarů při dodávkách oceli v objemu 42,1 milionu tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK