Návrh změn v činnosti Světové banky a MMF se hned tak realizovat nebude

10.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Zpráva o mezinárodních finančních institucích, kterou zvláštní komise předložila Kongresu USA, se tváří celkem neškodně

Zpráva o mezinárodních finančních institucích, kterou zvláštní komise předložila Kongresu USA, se tváří celkem neškodně. V USA by ale mohla podle části odborníků zapůsobit jak

o rozbuška. Světová banka a Mezinárodní měnový fond potřebují odtučňovací kúru, měly by skoncovat s půjčováním bohatým a jasně vymezit své kompetence. Takové jsou v obrysech závěry komise, která byla z podnětu Kongresu USA ustavena speciálně pro to, aby zhodnotila činnost bretton-woodských institucí a nastínila představy o jejich rozumné a přijatelné reformě.

Zatímco tedy světovými médii hýbou spekulace o možném nástupci Michela Camdessuse v čele MMF, podrobila komise dosavadní činnost fondu i Světové banky důkladné kritice. Jedenáctičlenný tým pod vedením Allana Meltzera, experta na měnovou politiku z Carnegie-Mellon University, konstatoval, že fond "příliš pomalu reaguje na krize, jeho postupy jsou nákladné, často udílí špatné rady a přehnaně se pokouší

zasahovat" do politiky států, jimž chce pomoci. Podle komise by se měly jasně vymezit povinnosti MMF a banky. Fond by se měl stát "hlídačem" reagujícím v případě náhlých finančních krizí, kdežto úloha Světové banky a dalších bank tohoto typu by byla podpora nejchudších zemí.

Co tedy komise doporučuje?

MMF by podle ní měl přestat půjčovat peníze chudým zemím.

Jeho hlavním posláním se má stát poskytování krátkodobých půjček státům, které se ocitly v krizové situaci.

Světová banka by již neměla půjčovat zemím s ročním HDP na osobu vyšším než 4000 USD, což jsou například středoevropské reformní státy.

Místo půjček má banka udílet nenávratné granty, přičemž Jižní Ameriku a Asii by mohla ponechat hlavně v péči regionálních rozvojových bank.

MMF, SB a regioná

lní banky by měly odepsat všechny své pohledávky u vysoce zadlužených chudých zemí, které uplatňují efektivní rozvojovou strategii.

Spojené státy by měly být připraveny podstatně zvýšit pomoc nejchudším zemím ze svých rozpočtových zdrojů.

Rámcový návod k

omise vyvolává řadu otázek. První se nabízí takříkajíc v americkém domácím kontextu, jak naznačuje například analytik Martin Wolf ve Financial Times, podle nějž by návrh mohl v USA zapůsobit jako rozbuška. Každopádně tam bude obtížné docílit ve věci širší pomoci rozvojovým zemím konsenzu. Ostatně ani uvnitř komise nevládla v této a dalších otázkách shoda. Zprávu podepsala sice většina členů, ale ne všichni.

Politika mezinárodních finančních institucí byla předmětem kritiky již dlouho, zejména fondu bylo tvrdě vytýkáno, že v počátcích finanční krize před třemi lety špatně radil. Většina analytiků se prozatím shoduje, že návrh komise je skutečně revoluční, ale má slabou šanci, že by se v brzké době mohl uplatnit.

Zdroj: HN z 10. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU