MS-Unikov Ostrava, dceřiná firma Mittal Steel, zkrachovala

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 9. května (ČTK) - Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do konkurzu společnost MS-Unikov Ostrava, která je jedním z největších domácích producentů kovového odpadu a dceřinou firmou Mittal Steel Ostrava. Konkurzním správcem soud jmenoval Jiřího Šebestu. Řekl to místopředseda ostravského krajského soudu Rostislav Krhut. MS-Unikov Ostrava zkrachovala, protože nedokázala splácet bankovní úvěr u padlé Union banky.

Návrh na konkurz podala kvůli pohledávce kyperská společnost Stroden Management Limited, která pohledávku MS-Unikov koupila od zkrachovalé Union banky. Dlužník se k návrhu na konkurz připojil, potvrdil Krhut. Firma loni zaměstnávala zhruba 90 lidí, což je asi o deset více než v roce 2003. Na konci dubna bylo v Ostravě bez práce 27.744 osob, míra nezaměstnanosti činila 15,7 procenta.

S.r.o. MS-Unikov založily bývalá Nová huť, dnešní Mittal Steel Ostrava, a Třinecké železárny v roce 1993. Podle výroční zprávy za loňský rok zveřejněné ve Sbírce listin podnik loni nabral nové zaměstnance a výrazně zvedl produkci i produktivitu práce. Posílil rovněž svůj vozový park, aby mohl navýšit výkup kovového odpadu a posílit svou pozici na trhu.

V roce 2004 firma vykázala ztrátu 88 milionů proti prodělku 58 milionů korun o rok dříve. Tržby vzrostly na 740 milionů z 259 milionů korun. Provozní ztráta loni dosáhla pěti milionů korun a zahrnuje i šestnáctimilionové úroky z prodlení za bývalé bankovní úvěry. Vlastní kapitál byl mínus 542 milionů korun, cizí zdroje představovaly 895 milionů korun.

Mittal Steel Ostrava má na 208milionovém základním kapitálu asi 75procentní podíl, čtvrtinový podíl mají Třinecké železárny. Mittal Steel Ostrava má šest dceřiných firem. Kromě MS- Unikov Ostrava jsou to akciové společnosti Vysoké pece Ostrava, Jäkl Karviná, Nová huť export, Válcovny plechu Frýdek-Místek a s.r.o. Nová huť - Válcovna za studena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK