Švédská Arla Plast postaví závod v Kadani, zaměstná 40 lidí

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KADAŇ (Chomutovsko) 9. května (ČTK) - Švédská společnost Arla Plast AB postaví v Kadani továrnu na výrobu dutinkových polykarbonátových desek. Při investici 350 milionů korun firma vytvoří nejméně 40 pracovních míst, informoval dnes ČTK projektový manažer vládní agentury CzechInvest Radek Zatloukal.

Zvýšení výrobní kapacity si podle majitele Arlal Plast Kennetha Synnerstena vyžádala sílící poptávka po produkci firmy. Polykarbonátovými deskami, jež bude Arla Plast v Kadani vyrábět, lze nahradit sklo. Používají se proto ve stavebnictví jako materiál na střechy, pokojové a kancelářské přepážky a zástěny, výplně oken, zimní zahrady, příslušenství k bazénům či skleníkům.

Švédská společnost koupila v kadaňské průmyslové zóně Královský vrch čtyři hektary, výrobu chce zahájit do konce roku.

Zónu připravila jako soukromý developer firma S.I.R. Působí by zde už tuzemský výrobce fasádních barev Staba a japonští producenti těsnění a ložisek z plastů a grafitu Oiles Corporation Japan a solárních panelů Kyocera. Závod na výrobu komponentů do chladičů pro automobily staví v zóně americká Dana Long Manufacturing.

Vybudování inženýrských sítí a přístupových a obslužných komunikací v zóně Královský vrch si vyžádalo 105 milionů korun. Stát se podílel osmi miliony, město Kadaň 15 miliony korun. Chybějící prostředky investoval developer.

"V současné době jednáme se dvěma vážnými zájemci o pozemky v zoně z Německa. Nabídnout můžeme ještě asi 40 hektarů ploch," řekl předseda představenstva S.I.R. Vlastislav Hofman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK