HN: MPO chce prosadit povinné certifikáty pro čerpací stanice

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu se bude snažit prosadit, aby všechny čerpací stanice v České republice musely získat certifikát od státního Ústavu paliv a maziv. Píšou to Hospodářské noviny. Návrh je reakcí na výsledky nedávné kontroly České obchodní inspekce, která zjistila prodej nekvalitních pohonných hmot.

"Každý by byl nucen mít osvědčení, že to, co prodává, je v pořádku. V současnosti se do certifikačního systému zařadila přibližně polovina pump," řekl listu mluvčí MPO Ivo Mravinac. Dodal, že nutná certifikace by malé stanice existenčně neohrozila. Za certifikát se podle něj platí zhruba 30.000 korun.

ČOI nedávno zkontrolovala zhruba 500 vzorků pohonných hmot, z nichž zhruba deset procent nevyhovělo pravidlům. Odborníci v naftě našli stopy těžkého topného oleje a v benzinu technické benziny. Podle MPO je zatím dokázáno, že se benzin a nafta nemíchají u čerpacích stanic, ale na trase mezi výrobcem a konečným prodejem.

Ministerstvo v posledních dnech zveřejňuje způsoby, kterými by mohlo zastavit prodej ředěné nafty a benzinu. Ministr Milan Urban chtěl nejprve zveřejnit seznam čerpacích stanic, u kterých ČOI zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Od nápadu však upustil, protože by zveřejnění těchto informací mohlo zkomplikovat policejní vyšetřování výroby a prodeje ředěné nafty.

Další zvažovanou možností bylo zdanění topného oleje, který je na rozdíl od pohonných hmot od daně osvobozen. Ani touto cestou se však vláda nakonec ubírat nebude. "Nakonec by jej nejvíc pocítili obyčejní lidé, kteří jej používají, jak mají - na topení," poznamenal Mravinac.

MPO soudí, že ředění pohonných hmot díky zvýšení kontrol ČOI a policejnímu vyšetřování ustane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK