Paroubek odmítl plošné škrty ve státním rozpočtu

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek dnes opět odmítl plošné škrty ve státním rozpočtu, které v minulosti představil ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle původních plánů měl stát v letech 2006 a 2007 ušetřit zhruba 70 miliard korun, z toho 30 miliard v příštím roce. Paroubek dává přednost takzvaným výběrovým škrtům. V příštím roce by tak měl stát ušetřit asi deset až 15 miliard korun, tedy zhruba polovinu původně plánované částky.

"Říci, že se všechno bude plošně snižovat o určitou částku, no tak to je věc, která mě jako ekonomovi, který se profesionálně zabývá rozpočetnictvím 30 let, je poněkud cizí a myslím si, že si úředníci ministerstva financí v tomto zjednodušují život," řekl dnes premiér na tiskové konferenci k programovému prohlášení vlády.

Podle svých slov již o snížení úspor jednal se Sobotkou a oba údajně dospěli ke stejným názorům. "Považuji za naprosto běžné, že ti, kdo chtějí utrácet, tedy ministerstva, přicházejí s náměty, které jsou redukovány podle finančních možností státu," dodal předseda vlády.

Sobotka dal již v minulost najevo, že stát se bez plošných škrtů neobejde. Pokud by se to nepodařilo, ČR by tím údajně porušila takzvaný konvergenční program, podle kterého by měla do roku 2010 přijmout euro. Vládní debata o rozpočtu potrvá do konce září, kdy bude kabinet muset odeslat hotový návrh rozpočtu do Poslanecké sněmovny. Největší boje o rozdělení peněz mezi resorty lze ve vládě jako každoročně očekávat v červenci a srpnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK