Věřitelé chtějí po firmě bývalého šéfa Škodovky 60 milionů korun

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ/PRAHA 10. května (ČTK) - Pětadvacet věřitelů požaduje zhruba 60 milionů korun po zkrachovalé obchodní a poradenské firmě Skywalker, kterou po odchodu z místa šéfa plzeňské Škody založil Lubomír Soudek. "Chtěl bych, aby do dvou tří měsíců svolal soud schůzi věřitelů, kde by se přihlášené pohledávky přezkoumaly a zvolí se věřitelský výbor," řekl správce konkurzní podstaty Martin Litvan.

Dodal, že soupis konkurzní podstaty předloží soudu do 30 dnů. Vedení firmy spolupracuje a poskytlo veškeré požadované listiny. Podle Litvana je hlavním majetkem polovina zámku v Mladé Vožici u Tábora. Tato nemovitost by měla být zpeněžitelná, ale je zatížena spoluvlastnictvím dalšího subjektu, který je také v konkurzu.

"Významným majetkem jsou několik let zažalované směnky v hodnotě 17 milionů korun a miliony, které jsme půjčili a jsou na ně vydány exekuční příkazy," uvedl jednatel Lukáš Soudek, který drží 94procentní podíl ve firmě. Ředitelem Skywalkeru je Lubomír Soudek.

Podle Soudka juniora navrhl konkurz syn věřitele, s nímž se Lubomír Soudek dohodl, že mu pohledávku splácet nebude. "Otec to ale neošetřil smluvně a když se (věřitel) ozval s nesmyslnou pohledávkou, chtěli jsme firmu sami poslat do konkurzu, ale předběhl nás," uvedl Lukáš Soudek.

Skywalker prý nemá žádné další závazky a se čtyřmi zaměstnanci se vypořádá. Jejich pohledávky jsou ale podle Litvana přihlášené do konkurzu. "Jsme druhým největším věřitelem Skywalkeru jako fyzické a spřátelené osoby," řekl Soudek. Podle Litvana budou tyto pohledávky teprve přezkoumávány.

Konkurz podle Soudka narušil některé zakázky. V obchodních aktivitách zatím ale rodina nehodlá pokračovat, i když Soudek junior uvedl, že mají další firmu Soudek s.r.o.

Skywalker s.r.o. Praha, který se propadl do bankrotu 29. března pro neschopnost splácet pohledávky, byl založen v červenci 1999 a po třech letech jej majitelé převedli z Plzně do Prahy. Firma zaměstnávala až deset lidí. Obchodovala se strojírenskými komoditami, orientovala se například na Afriku a Jižní Ameriku.

Lubomír Soudek byl ředitelem a šéfem představenstva Škody Plzeň od roku září 1992 až do odvolání v únoru 1999. O rok později byl obviněn z nezákonných finančních transakcí. Vrchní soud ho ale nakonec osvobodil. Transakce se měly týkat údajně nevýhodných úvěrů Soudkově firmě NERo z kasy Škody Plzeň. Tyto půjčky údajně v letech 1995 až 1996 dosáhly 300 milionů korun.

Obchodní společnost NERo s.r.o. Plzeň, jejímž hlavním majetkem bylo téměř 23 procent akcií Škody a.s, se už koncem října 1999 propadla do konkurzu, který byl zrušen až loni 31. prosince. Podle vyšší soudní úřednice krajského soudu Hany Roučkové bylo v konkurzu mezi 64 věřitelů rozděleno 32,3 milionu korun. Procento uspokojení činilo 1,13. Pokud měl někdo za firmou NERo tisícikorunovou pohledávku, dostal po konkurzu 11,3 koruny.

Před třemi lety koupili Soudkovi od plzeňské Škody na šumavské Modravě památkově chráněnou Klostermannovu chatu, z níž je dnes hotel. Dále vlastní secesní vilu v Plzni-Lochotíně, kterou koupili v polovině 90. let také od Škodovky.

Vila se zimní zahradou a bazénem je nyní napsána na syna Lukáše, od začátku roku ji nabízí plzeňská realitní kancelář Pubec. Lukáš Soudek dnes potvrdil, že už našla místního kupce, odmítl ale uvést jeho jméno. "Opustíme ji okamžitě po vyřízení všech formalit," dodal. Cena luxusní vily, která dosud není plně uhrazena, by mohla činit až 30 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK