Kooperativa vybrala za čtvrtletí na pojistném o desetinu více

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Pojišťovna Kooperativa vybrala v prvním čtvrtletí na pojistném 7,73 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 9,4 procenta. Pojišťovna do konce března vykázala hrubý zisk 212 milionů korun, loňské srovnatelné výsledky nemá k dispozici. Sdělil to mluvčí pojišťovny Marek Vích. Kooperativa je druhou největší tuzemskou pojišťovnou.

Kooperativa vykazuje růst, který je vyšší než dynamika pojistného trhu jako celku, uvedl ředitel firmy Vladimír Mráz. Z větších pojišťoven oznámila zatím čtvrtletní výsledky jen Česká pojišťovna, UNIQA a Generali. Ta do konce března vybrala na pojistném o dvě procenta více než v loňském prvním kvartále. ČP kvůli přechodu na mezinárodní účetní standardy nemá srovnatelné loňské výsledky, UNIQA zaznamenala mírný pokles.

Nárůst pojistného Kooperativy v prvních třech měsících roku připsal Mráz obchodní činnosti, začlenění převzatých smluv Pojišťovny České spořitelny a spolupráci s finanční skupinou České spořitelny. Předpis v neživotním pojištění Kooperativě vzrostl meziročně o 9,5 procenta na 6,51 miliardy Kč, v životním pojištění o 7,3 procenta na 1,22 miliardy korun.

Základní kapitál Kooperativy činí dvě miliardy korun. Jejím hlavním akcionářem je jedna z největších evropských pojišťovacích skupin Wiener Städtische Group. Koncern má od agentury Standard & Poor's rating A s pozitivním výhledem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK