Kooperativa koupila Českou podnikatelskou pojišťovnu

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - Pojišťovna Kooperativa koupila sto procent akcií České podnikatelské pojišťovny (ČPP). Vedení Kooperativy podepsalo smlouvu o nákupu, sdělili ČTK mluvčí obou pojišťoven. Kooperativa je druhou největší pojišťovnou na českém trhu, ČPP patří osmé místo. Obě pojišťovny budou mít na tuzemském trhu dohromady zhruba čtvrtinový podíl, největší Česká pojišťovna má podíl 37 procent.

Transakce je podmíněna souhlasem ministerstva financí a musí ji schválit Úřad pro hospodářskou soutěž. Cenu transakce pojišťovny nezveřejnily. Jediným akcionářem ČPP je zatím společnost CMC, kterou stoprocentně vlastní skupina SP Group.

V ČPP bude podle tiskové zprávy i nadále zajištěna kontinuita vedení, stabilita pracovních míst a zachována strategie firmy jako pojišťovny, která má úspěchy zejména v povinném ručení. Vstup nového akcionáře nemá mít žádný vliv na obsah a podmínky sjednaných pojistných smluv, ani na obsah a podmínky smluv sjednaných ČPP se zprostředkovateli pojištění, makléři a dalšími obchodními partnery.

"Jako nový vlastník budeme nadále ČPP rozvíjet jako samostatnou, úspěšnou firmu, která si zachová svůj název, logo i dosavadní strategii," uvedl ředitel Kooperativy Vladimír Mráz.

Kooperativa, jejímž vlastníkem je jedna z největších evropských pojišťovacích skupin Wiener Städtische Group, vybrala loni na pojistném přes 24 miliard Kč a měla tržní podíl 21,7 procenta. V roce 2004 vykázala čistý zisk 490 milionů korun. ČPP loni vykázala nárůst předpisu pojistného o 22 procent na 3,7 miliardy Kč, což představovalo 3,3 procenta trhu. Zisk ČPP činil v roce 2004 přes 13 milionů korun.

ČPP podle ředitele Zdeňka Šťástky do konce minulého roku splnila požadavky ministerstva financí na ozdravění pojišťovny. Ty spočívaly především ve vytvoření dostatečných rezerv. Auditorskou zprávu včetně účetní závěrky předala ČPP v polovině března na MF. "Nyní budeme kontrolovat, jak ČPP požadavky plnila," řekl k tomu tehdy mluvčí MF Marek Zeman bez upřesnění termínu pro ukončení kontroly.

MF od pojišťovny loni na podzim požadovalo vedle posílení rezerv také změny ve vedení. Personální změnu pojišťovna provedla v listopadu, kdy se generální ředitel a předseda představenstva Vlastimil Navrátil stal prezidentem a místopředsedou představenstva. Ve výkonných funkcích ho nahradil právě Šťástka, ředitel správy majetkových účastí SP Group.

Pojišťovna byla pod dohledem ministerstva financí více než rok. Ozdravný plán ji dozor MF nařídil loni v listopadu poté, co úřad nebyl spokojen s plněním předchozího plánu. ČPP byla vedle České pojišťovny jedinou větší domácí pojišťovnou, která nepatřila do žádné ze světových či evropských finančních skupin. Základní kapitál koncem roku zvýšila o 50 milionů na 610 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK