Japonské akcie kvůli výsledkům firem opět klesly

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 11. května (ČTK) - Japonský akciový trh oslaboval třetím dnem po sobě kvůli nepřesvědčivým výsledkům firem jako Toyota Motor nebo Softbank. Na devizovém trhu se obchodovalo v úzkém rozpětí ve všeobecném čekání na odpolední zprávu o obchodní bilanci USA.

Index tokijské burzy Nikkei klesl o 0,35 procenta na 11.120,70 bodu. V minulých dvou dnech ztratil celkem 0,3 procenta a sestoupil z třítýdenního maxima nad 11.200 body.

Japonský trh táhly dnes dolů akcie Softbank a Toyoty, protože výsledky těchto firem investory neuspokojily. Náladu investorů rovněž ovlivnily pověsti o problémech některých investičních fondů, které údajně příliš investovaly do dluhopisů amerických automobilek. Ceny těchto dluhopisů klesají, protože ratingové agentury začaly snižovat hodnocení GM a Fordu do neinvestiční kategorie.

Dolar zůstal v Asii v úzkém rozpětí. Obchodníci a investoři přešli bez povšimnutí sérii nočních vyjádření činitelů americké centrální banky, protože trh se nyní již plně soustředí na zveřejnění údajů o březnové obchodní bilanci USA. Zde se čeká další rekordní deficit, což většinou dolar oslabuje.

Dolar končil v Tokiu k euru na 1,2871 USD, beze změny proti úternímu závěru v USA. K jenu byl na 105,68 JPY po předchozích 105,57 JPY. Euro k jenu kótovalo mírně výše na 136,01 JPY po úterních 135,89 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK