Klienti kampeliček protestovali ve Zlíně proti postupu vlády

10.03.2000 | ,
Domovská stránka


Proti postupu vlády, která nepřipravila potřebné legislativní kroky, jež by zabránily poškozování klientů Živnostenského Spořitelního a Úvěrního Družstva a dalších družstevních kampeliček, protestovalo včera ve Zlíně několik desítek občanů. Již v lednu podalo na vládu žalobu zlínské Sdružení na ochranu práva (SNOP), sdělil ČTK jeho místopředseda Ivan Vunderle.

"Ministr financí Pavel Mertlík vystupuje arogantně vůči drobným střadatelům. Místo toho, aby se vyslovil za potrestání tunelářů a konfiskaci jejich majetku, jak se to děje ve vyspělých demokraciích," prohlásil.

Upozornil, že ministr nepřispěl k rychlejšímu ustavení Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) a nezabránil podle Vunderleho ani rozpoutání kampaně proti kampeličkám. V žalobě poškození klienti napsali, že vláda věděla o nedokonalých a nevyhovujících zákonech, a přesto dovolila zakládání družstevních záložen lidem bez mravních zásad a odborných znalostí. "Prokazatelně zavinila, že systém peněžního družstevnictví je zcela mimo kontrolu ministerstva financí a České národní banky," praví se v žalobě.

Vunderle na shromáždění citoval slova Mertlíka, který podle něho ve sdělovacích prostředcích prohlásil: Nepodpořím v parlamentu hlasování na pomoc poškozeným kampeličkám. Označil je za provokativní a nehorázné, nepříslušící ministrovi ČSSD.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka