Deficit obchodní bilance USA v březnu překvapivě klesl

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON/NEW YORK 11. května (ČTK) - Deficit obchodní bilance Spojených států v březnu překvapivě klesl a dostal se na nejnižší úroveň za posledních šest měsíců. Schodek se snížil na 54,99 miliardy z únorových 60,57 miliardy USD. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu. Údaj za únor znamenal největší deficit za dobu, co se tato data v USA sledují.

Rozsah poklesu za březen byl nejvýraznější za poslední tři roky. Pomohl k tomu růst vývozu na nový rekord. Překvapivě se ale snížil dovoz z Číny, na jehož prudký růst si dříve stěžovala řada firem. Klesl dokonce i dovoz čínského textilu, což je nyní ožehavá otázka.

Pokles deficitu o 9,2 procenta proti únoru překvapil analytiky na Wall Street. Ti očekávali, že se opět nepříznivě projeví vysoké ceny ropy a záplava čínského textilu, a že deficit vzroste na nový rekord zhruba 61,5 miliardy dolarů.

Prudký pokles dovozu je důkazem, že ekonomika začátkem roku mírně zakolísala, což se odrazila v poklesu poptávky. Nové údaje z poslední doby ale naznačují, že největší ekonomika světa nabírá čerstvé síly.

Březnový deficit nicméně stále znamená, že v ročním vyjádření by schodek činil asi 696 miliard dolarů. To by bylo zhruba o 12,8 procenta více než za celý loňský rok. Tehdy byl schodek na úrovni 617,08 miliardy dolarů, což byl rekord. Kritici tvrdí, že vysoký deficit je odrazem neúspěšné obchodní politiky prezidenta George Bushe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK