Zaměstnanci BBC odhlasovali stávku, termín nestanovili

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 12. května (zpravodaj ČTK) - Členové odborů v rozhlasové a televizní společnosti BBC odhlasovali rozhodující většinou stávku proti úsporným plánům vedení. Její termín zatím nebyl stanoven, ale podle britského tisku může být načasován na wimbledonský tenisový turnaj, letní promenádní koncerty Proms, nebo na klíčové fotbalové zápasy.

Zaměstnanci budou protestovat proti záměru vedení zrušit na 3800 pracovních míst a ušetřit na rozpočtu. Odbory zejména chtějí, aby se vedení zavázalo, že nikdo nebude propuštěn proti své vůli a že zaměstnanci, kteří přejdou do soukromého sektoru, budou mít stejné podmínky, jaké mají nyní v BBC.

Dnes se mají sejít odboroví předáci, aby rozhodli o programu stávek. Podle dnešního vydání listu The Times lze očekávat seriál dvoudenních akcí. "Podnikneme akci ve dnech, kdy to BBC nejvíce poškodí. Uvidíme, zda se nám podaří mít prázdné obrazovky a ticho v éteru," řekl jeden z odborových vůdců Luke Crawley. The Guardian píše, že se očekává masivní dvoudenní stávka, po níž by měla během jara a léta následovat série jednodenních stávek. První se může konat od pátku za týden.

Vedení BBC argumentuje tím, že potřebuje úspory, aby mohlo od roku 2008 věnovat více peněz na programy. Podle nového generálního ředitele BBC Marka Thompsona měla společnost vždy problémy s efektivitou. Pokud by neprokázala, že umí s prostředky koncesionářů dobře zacházet, mohla by prý mít potíže.

O způsobu financování BBC na příštích deset let se nyní ve vládě a parlamentu jedná. Nezdá se, že by byl princip koncesionářských poplatků vážně ohrožen, i když se letos objevila řada alternativních návrhů.

The Times uvedl, že asi třetina ze všech 27.000 zaměstnanců organizace je členy odborů. Odboráři jsou ovšem koncentrováni tam, kde programy mohou být narušeny. Asi tři čtvrtiny novinářů v BBC jsou členy odborů a jejich svaz byl pro stávku z 84 procent. V BBC se stávkovalo už v minulosti, ale podle The Times se skoro vždy vysílal nějaký náhradní program.

V některých sekcích BBC zaměstnanci už nyní proti úsporám protestují tím, že pracují přesně podle pravidel, včetně povinných přestávek. Odboráři tvrdí, že vedení organizace s nimi zatím odmítá vyjednávat. Úsporný balík podle nich BBC nenapravitelně poškodí a chce "příliš mnoho příliš rychle".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK