Od června bude tvrdší zákaz pirátského přístupu k TV vysílání

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Zamezit pirátství a nelegálnímu přístupu v rozhlasovém a televizním vysílání i na internetu má nový zákon, který podepsal prezident Václav Klaus. Oznámil to ředitel prezidentova sekretariátu Ladislav Jakl. Zákon začne platit od letošního 1. června

Cílem normy je zakázat dovoz a prodej takzvaných pirátských dekodérů, které mohou narušit práva autorů a služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Za porušení zákazu budou hrozit pokuty přes milion korun. O vyřizování přestupků a správních deliktů proti zákonu se bude starat Český telekomunikační úřad.

Přijetí zákona po Česku vyžaduje evropská směrnice z roku 1998. Evropská unie kvůli nepřevedení směrnice do českého právního řádu již s Českou republikou zahájila řízení, které přijetím zákona skončí.

Směrnice se týká zákazu zařízení, která slouží k obcházení přístupových zabezpečení takzvaných chráněných služeb. Tyto služby jsou financovány buď prostřednictvím příjmů z reklamy a sponzorství, nebo přímo jejich uživateli. Typickým příkladem je televizní satelitní nebo kabelové vysílání, jejichž provozovatelé nabízejí za poplatek například filmy krátce po premiéře v kinech.

Legislativní opatření EU zakazuje výrobu, prodej, instalaci a propagaci zařízení, která umožňují nelegální přístup k placenému televiznímu vysílání, nelegální šíření videozáznamů a nelegální šíření publikací elektronickou cestou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK