Čeští manažeři si od nové vlády příliš mnoho neslibují

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTIŘÍN (u Prahy) 12. května (ČTK) - Ředitelé a manažeři předních českých firem si od nové vlády příliš mnoho neslibují. Nejvíce by uvítali zjednodušení zákonů, odstranění byrokracie a snížení firemních daní, nic z toho však podle nich staronový kabinet pod vedením premiéra Jiřího Paroubka během dalšího roku neprosadí. Vyplývá to z ankety ČTK na setkání ředitelů českých a slovenských firem ve Štiříně.

Z ohlášených vládních záměrů, se kterými premiér v pátek předstoupí před poslance se žádostí o důvěru, by šéfové podniků ocenili zejména snížení administrativní zátěže firem a podnikatelů. Doufají také v dokončení reformy úpadkového práva, na které pracuje ministerstvo spravedlnosti a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Podle generálního ředitele společnosti LogicaCMG Pavla Kaláška je nutné zjednodušit administrativu, zlepšit vymahatelnost práva a pokusit se do podnikatelského prostředí vnést etiku a vyšší kulturu. Otázkou podle něj zůstává, zda vládní cíle jsou dostatečně razantní a zda vůbec budou naplněny. Přemýšlení, zda je rok dostatečně dlouhým obdobím na prosazení reforem, označil Kalášek za první krok k tomu, aby se od nich ustoupilo.

Také podle finančního ředitele společnosti Eurest Bohumíra Topinky je rok do voleb dost dlouhé období na prosazení řady změn. Zejména na Slovensku je podle něj dobře vidět, že i během roku se dá udělat rychlá změna v zákonech. "Já osobně však pochybuji, že tato vláda je schopná tyto změny prosadit," dodal.

Stát by podle Topinky měl především zjednodušit daňové zákony a systém zdravotního i sociálního pojištění a snížit celkové náklady na práci. "Já zatím vidím pouze trend, že se zesložiťují zákony a stávají se čím dál méně přehledné," řekl.

ČR nyní se svými vysokými daněmi a náklady na práci není konkurenceschopná a podniky podle ředitelů raději odcházejí na Slovensko a do dalších zemí, které se nebojí potřebných reforem. Nadměrná byrokracie podle ředitelů trápí nejen jejich velké firmy, ale možná ještě více malé a střední podniky.

Podle Roberta Němce z advokátní kanceláře Procházka Randl Kubr je především nutné zjednodušit administrativu při startu podnikání nebo při samotné činnosti. Nevyhnutelná je podle něj také zásadní reforma úpadkového práva.

Návratnost pohledávek vůči firmě, která je v konkurzu, se podle Němce pohybuje v řádu několika málo procent. Zajištění věřitelé navíc získávají pouze 70 procent své pohledávky. "To nemá v našem nejbližším okolí obdoby," podotkl. Věřitel navíc podle něj čeká obvykle několik let na rozhodnutí a dlužník mezitím zbankrotuje, takže vniveč přijdou i náklady na soudy. Němec naopak ocenil, že se podařilo prosadit zrychlení zápisu do obchodního rejstříku.

Podle Milana Včeliše z PPF Consulting je dalším velkým problémem dvojí zdanění korporací, kapitálu a dividend, kterým stát vytlačil z ČR holdingové investory, což prý byla zásadní chyba. Podle jeho osobního názoru vláda tyto dlouhodobé problémy během roku nevyřeší a bude se soustředit spíše na marketing před volbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK