Čtvrtletní zisk Wal-Martu stoupl, vyhlídky ale nejsou příznivé

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHICAGO 12. května (ČTK) - Čistý zisk největší světové maloobchodní společnosti Wal-Mart stoupl za první čtvrtletí finančního roku, které skončilo 30. dubna, na 2,5 miliardy dolarů, tedy 58 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku zisk činil 2,2 miliardy, neboli 50 centů na akcii.

Provozní zisk však byl 55 centů na akcii, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali 56 centů na akcii. Výsledek byl postižen vysokými cenami benzinu, které omezují rozpočty domácností.

Celkové tržby ve čtvrtletí meziročně stouply o 9,5 procenta na 70,9 miliardy dolarů. Tržby obchodů otevřených alespoň rok, které jsou klíčovým měřítkem maloobchodního obratu, se ale zvýšily pouze o 2,9 procenta, zatímco analytici očekávali nárůst o tři až pět procent. Špatné počasí omezilo nákupy jarní módy a zahradního nábytku.

Společnost nyní očekává, že ve druhém čtvrtletí bude provozní zisk činit 63 až 67 centů na akcii. Analytici jej však v průměru odhadují na 70 centů. Podle prohlášení firmy je stále možné dosáhnout za celý současný finanční rok zisku 2,70 až 2,74 dolaru na akcii. Vzhledem ke slabému druhému čtvrtletí to však bude obtížnější.

"Největší neznámou je dopad cen benzinu na naše zákazníky. Pokud ceny ropy zůstanou na současné úrovni, nebo dokonce klesnou, očekávám lepší vývoj prodeje," řekl generální ředitel Lee Scott a podotkl, že se také ukazují známky zlepšení situace na trhu práce a růstu reálných příjmů.

Akcie Wal-Martu po dnešním zahájení na newyorské burze klesly o 1,85 dolaru, tedy o 3,7 procenta, na 46,80 dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK