Koruna mírně oslabila na 30,01 Kč/EUR, dolar výrazně posiluje

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. května (ČTK) - Koruna při klidném obchodování mírné oslabila na 30,01 Kč/EUR. K dolaru česká měna citelně ztrácela až na 23,67 Kč/USD. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj je důvodem oslabování koruny odchod investorů z celého středoevropského regionu pod vlivem posilujícího dolaru, který se na eurodolarovém trhu obchoduje na půlročních maximech kolem 1,2677 USD/EUR.

Dnes zveřejněná statistika výrobních cen neměla na kurz české měny žádný postřehnutelný vliv. Zveřejněná data odpovídala očekávání trhu. Pohyb koruny zřejmě neovlivní ani hlasování o důvěře vlády premiéra Jiřího Paroubka. Podle Vlka investoři očekávají hladký průběh hlasování. Politické změny navíc nemají na kurzy středoevropských měn téměř žádný dopad. Ekonomové s občasnými politickými otřesy počítají.

V dubnu pokračoval pokles cen zemědělských výrobců. Výrobní ceny v zemědělství prohloubily meziroční pokles na 17,6 procenta z březnových 15,3 procenta. U rostlinných výrobků klesly ceny o 44,8 procenta, což je největší zaznamenané meziroční snížení cen od roku 1992. Dnes to oznámil Český statistický úřad. Růst cen průmyslových výrobců zpomalil na 5,6 procenta z březnových 6,4 procenta. Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců zvolňovalo již šestý měsíc za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK