Odbory polské Huty Czestochowa nepodepsaly dohodu s Mittal Steel

13.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 13. května (zpravodaj ČTK) - Odboráři polské firmy Huta Czestochowa odmítli podepsat sociální dohodu se společností Mittal Steel. Sociální dohoda je přitom poslední překážkou, která Mittalu brání v dokončení privatizace největšího polského výrobce ocelových plechů. Proti nabídce skupiny Mittal Steel, do které patří i bývalá ostravská Nová huť, se vyslovili zástupci všech pěti odborových sdružení firmy Huta Czestochowa.

"Problém spočívá v tom, že zástupci Mittal Steel odmítli, aby v sociální dohodě byly uvedeny pokuty, které by měl investor zaplatit, pokud její podmínky nesplní," řekl dnes novinářům Wladyslaw Seifryd z odborů Huty Czestochowa.

Představitelé Mittal Steel nabídli zvýšení platů zaměstnanců o 150 zlotých (1100 korun). Průměrná měsíční mzda v podniku by tak činila 3000 zlotých (asi 21.600 korun). Dále navrhovali privatizační prémii od 2800 do 3200 zlotých (20.200 až 23.000 korun), zajištění práce pro všechny zaměstnance po dobu sedmi let a desetiletou garanci pro ženy starší 50 let a muže nad 55 let.

"Firma Mittal Steel je přesvědčena o tom, že předložila velmi zajímavou nabídku," řekli ČTK její zástupci. Podle Indera Walii, ředitele pro zaměstnanost, jsou požadavky odborů přehnané. Společnost se prý bude snažit přesvědčit polské ministerstvo státního pokladu (obdoba českého FNM) k podpisu privatizační smlouvy bez sociální dohody.

Podle analytiků ale stát zřejmě huť Mittalu neprodá, když se jejím zástupcům nepodařilo dosud dohodnout s odboráři. Mohlo by to totiž vyvolat demonstrace. Na výsledek dnešních rozhovorů před budovou, kde se odehrávaly, čekalo asi 200 zaměstnanců polské ocelárny.

Odboráři Huty Czestochowa doufají, že nyní dostane prostor k jednání konkurenční ukrajinská Industrial Union of Donbass. Mittal Steel získal exkluzivitu na jednání o privatizaci Huty Czestochowa jako první, protože za ni nabídl vyšší cenu. Nabídka Mittalu činila 1,25 miliardy zlotých (asi devět miliard korun). Donbass uvedl, že za podnik zaplatí 1,11 miliardy zlotých (zhruba osm miliard korun).

Firmy spolu o polskou ocelárnu soupeří řadu měsíců. Loni v únoru dokonce kvůli ní vypukl diplomatický skandál. Kyjev tehdy obvinil Varšavu z diskriminace Donbassu. Firma totiž tvrdila, že její konkurent mohl během tendru svou nabídku poopravit. Polská vláda proto původní výběrové řízení zrušila a vyhlásila nové.

Také nyní se již ale objevily spory. Mittal Steel mimo jiné žádal, aby byl konkurenční Donbass ze soutěže vyloučen, protože se prý vměšoval do jeho vyjednávání s odbory. Donbass zase chce podat žalobu na privatizačního poradce, který podle něj porušil pravidla výběrového řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK