Přední americké akcie v pátek klesly, technologické firmy rostly

15.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. května (ČTK) - Akcie předních amerických společností v pátek oslabovaly kvůli obavám ohledně hospodářského vývoje. Technologické tituly však rostly díky příznivé prognóze největšího světového výrobce osobních počítačů Dell Computer.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů trhu klesl o 0,48 procenta na 10.140,12 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak posílil 0,66 procenta na 1976,80 bodu. Za celý týden oslabil Dow Jonesův index o dvě procenta, zatímco Nasdaq si připsal 0,5 procenta.

Náladu na trhu v pátek zasáhla zpráva o překvapivém poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Index důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita, se v květnu podle předběžných údajů snížil na 85,3 bodu z dubnových 87,7 bodu. Analytici přitom počítali s jeho nárůstem na 88 bodů.

Společnost Dell však posílila o více než sedm procent poté, co oznámila, že očekává oživení růstu tržeb. Firma navíc uvedla, že v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 28 procent na 934 milionů dolarů.

K nárůstu se připojil rovněž polovodičový sektor. Největší světový výrobce čipů Intel stoupl o 1,1 procenta. Společnost Nvidia, která je producentem grafických mikročipů pro osobní počítače a herní konzoly, posílila dokonce o 11,2 procenta díky zprávě o tom, že ztrojnásobila čtvrtletní zisk.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na několikaměsíční maxima vůči ostatním předním měnám. Příznivé čtvrteční údaje o maloobchodních tržbách v USA spolu s dřívější zprávou o dobrém vývoji zaměstnanosti totiž ujistily trh, že americká centrální banka bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování dolar vůči euru posílil na 1,2611 USD ze čtvrtečních 1,2692 USD. K japonské měně dolar stoupl na 107,31 JPY z předchozích 106,76 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK