Koruna se blíží kurzu 24 Kč/USD, mírně oslabila i k euru

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Česká měna zahájila nový týden dalším oslabováním. K dolaru se kurz přibližuje k úrovni 24 Kč/USD, od které ho dělí deset haléřů. Vůči americké měně je tak koruna nejslabší od listopadu loňského roku, řekl Jan Vejmělek z Komerční banky. Proti euru koruna rovněž mírně oslabila až na 30,17 Kč/EUR, poté korigovala na 30,12 Kč/EUR.

Důvodem oslabení koruny k euru byl pád polského zlotého. Tamní měna je tradičně citlivá na vývoj na eurodolarovém trhu a ublížilo jí tedy oslabení eura k americké měně.

Dolaru se v posledních týdnech daří a posiluje na hodnoty, na kterých nebyl již více než půl roku. Dolaru pomáhají příznivá čísla z ekonomiky i růst úrokových sazeb, ale podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové je prudké zpevnění spíše důsledkem psychologie než nové ekonomické situace.

Dnes odpoledne budou zveřejněna data o přílivu zahraničních investic do amerických akcií a dluhopisů. Pokud budou data příznivá, dá se podle Vejmělka očekávat další posilování dolaru a koruna by tak mohla prorazit hladinu 24 korun za dolar. Podle Šichtařové je však nálada investorů vrtkavá a do měsíce by tak dolar mohl opět oslabit.

Vůči euru by se měl kurz po zbytek týdne držet stabilní kolem úrovně 30 korun za euro. Koruně prý sice pomáhají dobré výsledky tuzemské ekonomiky, ale negativně na ni působí vývoj na eurodolarovém trhu, kde euro vůči americké měně již několik týdnů ztrácí. "Výsledkem protichůdných sil bude spíš stagnace," podotkla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK