U soudu začalo čtení rozsudku nad ropným magnátem Chodorkovským

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 16. května (ČTK) - U moskevského soudu začalo v poledne místního času (10:00 SELČ) čtení rozsudku nad ruským ropným magnátem Michailem Chodorkovským. Bývalému šéfovi kdysi největší ruské ropné skupiny Jukos hrozí v politicky významném případu až deset let vězení za podvody a daňové úniky. Čtení verdiktu může trvat i několik dní.

Proces s Chodorkovským je pozorovateli považován za významný signál politického směřování Ruska pod prezidentem Vladimirem Putinem. Všeobecně se má za to, že Chodorkovskij byl před rokem a půl obviněn a uvězněn zčásti kvůli své podpoře politické opozice.

"Rozsudek nad Chodorkovským je očekáván prakticky všemi občany této země. Je to bez přehánění událost, která určí směřování vývoje země na mnoho let dopředu," napsal deník Izvestija. "Proces s Chodorkovským bylo klíčové téma domácí a zahraniční politiky Ruska po téměř dva roky," uvedla Nězavisimija gazeta.

Chodorkovskij je obviněn celkem ze sedmi trestných činů. Obžaloba se snažila prokázat, že Chodorkovskij se svými spolupracovníky zmanipuloval v roce 1994 privatizační aukci na výrobce hnojiv a následně tuto firmu vytuneloval. Druhou hlavní částí obžaloby je obvinění ze zneužívání domácích daňových rájů ke snížení daňových povinností Jukosu i vlastních. Prokurátoři minulý týden slíbili, že podají na Chodorkovského další sérii obvinění.

Spolu s Chodorkovským stojí před soudem i jeho spolupracovník Platon Lebeděv. Oba obviněné přivezla policie k bočnímu vchodu sešlé budovy moskevského soudu ve dvou dodávkách. Budovu soudu chránily mohutněji než jindy policejní kordony, takže demonstrující příznivci Chodorkovského neměli tolik místa jako dříve.

Obvinění by mohli strávit posloucháním rozsudku podle obhájců až tři dny. Soudkyně Irina Kolesnikovová musí podle ruských zákonů celý rozsudek nahlas číst, může se však také rozhodnout, že čtení omezí jen na verdikty a tresty.

Proces proti Chodorkovskému se odehrával současně postupem vládních úřadů proti Jukosu, který je nyní na pokraji likvidace. Na verdikt čekají nejen domácí podnikatelé, ale i zahraniční investoři, kteří kvůli případu Jukos omezili investice v Rusku.

Pozorovatelé dosavadní postup státu proti Jukosu pokládali za výstrahu Kremlu dalším oligarchům, kteří by se chtěli angažovat v politice. Chodorkovskij před posledními volbami podporoval liberální opozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK