Počet připojištěných na penzi stoupl letos o 85.000

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Penzijní fondy v prvním čtvrtletí roku překonaly hranici tří milionů účastníků a zaznamenaly výrazný nárůst aktiv. Počet klientů penzijních fondů na konci března činil podle údajů ministerstva financí 3,048 milionu, nárůst proti konci roku 2004 tak činil 85.000 klientů. Meziroční růst přesáhl devět procent, což je na téměř vyčerpaném trhu velmi dobrý výsledek, řekl náměstek MF Tomáš Prouza.

Řada firem podle něj zapojila penzijní připojištění do motivačních programů a tak vzrostl počet těch, kterým na penzijní připojištění přispívá zaměstnavatel. Přetrvaly ale i dva největší problémy penzijního připojištění - stárnoucí klientela a velmi nízký příspěvek, dodal Prouza.

Penzijním fondům se stále příliš nedaří přilákat mladé klienty, upozornil Prouza. "Největší skupinou klientů s 30procentním podílem jsou lidé ve věku 50 až 59 let a vzhledem ke stárnutí klientely nejrychleji v uplynulém čtvrtletí rostl podíl klientů nad 60 let," dodal. Klienti nad 60 let tvoří již více než pětinu všech klientů.

Aby se penzijní fondy staly účinným doplňkem důchodového systému, musí podle Prouzy motivovat své klienty k vyšším úložkám a ty poté zajímavě zhodnocovat. Nejvíce klientů (31 procent) spoří tak, aby maximalizovali státní podporu, tedy 500 Kč. Druhou největší skupinu s podílem 22 procent tvoří klienti, kteří si spoří méně než 200 Kč měsíčně, což na vybudování dostatečného příjmu v důchodu rozhodně nepostačuje. "Pouhých pět procent klientů spoří 1500 Kč měsíčně a naplno využívají daňovou úlevu," podotkl náměstek.

První kvartál přinesl čtyřprocentní zvýšení počtu klientů, kterým přispívá zaměstnavatel. "Příspěvek získává již více než čtvrtina klientů a tento příspěvek přesahuje vlastní průměrný příspěvek klienta. Je tedy vidět, že zaměstnavatelé hrají při tvorbě úspor na důchod významnou roli a jejich větší zapojení může posílit stabilitu důchodového systému," poznamenal.

Aktiva penzijních fondů za první čtvrtletí vzrostla o 5,5 procenta na 108 miliard Kč. Meziročně jde o nárůst o 24 procent. Nejvýznamnější částí portfolia zůstávají dluhopisy, jejichž podíl vzrostl na 71 procent, doplněné o pokladniční poukázky (deset procent) a peníze na účtech (osm procent). Podíl akcií a podílových listů oproti předchozímu čtvrtletí mírně stoupl a přesáhl šest procent.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, nyní zbylo 11 z původních 44 fondů. Příspěvky na penzijní připojištění zaměstnanců jsou nyní daňově uznatelným nákladem podniku až do tří procent z hrubé mzdy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK