ČD podepsaly s odbory kolektivní dohodu

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Vedení Českých drah po půlroce vyjednávání podepsalo s odbory kolektivní dohodu. Platy tak na dráze letos porostou v průměru o pět procent, zaměstnanci také budou moci čerpat až dva týdny dovolené navíc i řadu dalších výhod. Řekl to mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. V loňském roce průměrná mzda na dráze činila 18.340 korun.

Vyjednávání vázlo kvůli požadavku strojvůdců na zvláštní příplatek pro jejich profesi. To však bylo nepřijatelné pro vedení firmy i pro ostatní odboráře. Strojvůdci nakonec přistoupili až na návrh řešení sporu, který předložila zprostředkovatelka.

Na dráze se podle návrhu zprostředkovatelky nyní po podpisu kolektivní smlouvy začne vyjednávat o změnách tarifního zařazení některých profesí, včetně strojvůdců. Změna tzv. sborníku prací, tarifního zařazení profesí a systému odměňování na dráze by měla přitom být komplexní. Nová verze by měla lépe odrážet náročnost jednotlivých činností a odpovědnost zaměstnanců. Strojvůdci předpokládají, že tak jejich profese bude lépe ohodnocena.

Podepsání dohody bylo jednou z priorit nového generálního ředitele Josefa Bazaly. Kvůli tomu, že kolektivní dohoda nebyla na dráze dlouho uzavřena, totiž hrozilo, že se o 2000 až 2500 zvýší počet lidí, které ČD letos chtějí propustit. Nyní je však podle Šťáhlavského zřejmé, že počet pracovníků se sníží letos jen o původně plánovaných 6000 lidí. Větší část z nich využije tzv. doprovodný sociální program, a odejde tedy s vysokým odstupným. Podnik, který je největším zaměstnavatelem v zemi, má celkem 70.000 pracovníků.

Kvůli tomu, že v některých regionech ČD údajně propouštěly lidi nad rámec tohoto programu, hrozilo Odborové sdružení železničářů stávkou. Nakonec se však s novým vedením dohodlo na vytvoření komise, která všechny sporné případy propuštěných železničářů posoudí, a v opodstatněných případech vezme vedení podniku výpovědi zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK