Koruna oslabila k euru na 30,12 Kč, k dolaru atakovala 24 Kč/USD

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Koruna v pondělí oslabila na 30,12 Kč/EUR, tedy na nejslabší úroveň od začátku května. Česká měna pokračovala i v oslabování k dolaru. Během dne neúspěšně atakovala hranici 24,00 Kč/USD, aby obchodování uzavřela pod 23,90 Kč/USD. Koruna oslabovala především pod vlivem pádu polského zlotého, který s sebou strhl všechny měny středoevropského regionu, vyplývá z informací Komerční banky.

Podle analytika KB Jana Vejmělka středoevropským měnám ubližuje především síla americké měny, která těží ze série příznivých makroekonomických ukazatelů a vůči euru se pohybuje na půlročních maximech. Zájem domácích obchodníků se však ubírá k úterý, kdy ČNB zveřejní březnovou platební bilanci. "Díky tomu, že je již znám nejvyšší přebytek březnového zahraničního obchodu, neměl by překvapit případný přebytek na běžném účtu platební bilance," dodal Vejmělek.

Kromě platební bilance budou v úterý zveřejněna i data březnových maloobchodních tržeb a služeb za první čtvrtletí, které ekonomové považují za poslední údaj nutný k odhadu HDP za první čtvrtletí. Vejmělek očekává zpomalení růstu na 3,5 procenta a méně z 4,3 procenta v posledním čtvrtletí roku 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK