Majetek Čra získá dceřiná firma Bivideonu JTR Management

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Veškerý majetek, činnosti i zaměstnance Českých radiokomunikací převezme společnost JTR Management, která je dceřinou firmou majoritního akcionáře Čra Bivideonu. JTR se má stát nástupnickou společností Čra a převezme i její pohledávky a závazky. Rozhodli o tom akcionáři na dnešní valné hromadě, řekl ČTK zdroj, který si nepřál být jmenován. Valnou hromadu doprovázely protesty menšinových akcionářů, kteří s postupem Bivideonu nesouhlasí.

Pro zákazníky radiokomunikací a telekomunikační značky Bluetone se převodem aktiv nic nezmění. "Naši zákazníci si celého procesu nemusí ani všimnout. Ceny služeb, lidé, s nimiž jsou zvyklí jednat, vedení firmy, ani značka, které důvěřují, se nezmění," prohlásil již dříve generální ředitel Čra Miroslav Čuřín.

JTR získala od společnosti Bivideon více než 90 procent akcií Čra a tak podle českého obchodního zákoníku má právo převzít jmění společnosti. Po zapsání převzetí do obchodního rejstříku se JTR stane nástupnickou společností současných Čra a menšinoví akcionáři získají nárok na finanční vyrovnání. Firma jim nabízí 450 korun za akcii, akcionáři požadovali 850 Kč.

Bivideon koupil 51procentní majoritu v Čra od státu v roce 2001. Postupně svůj podíl navýšil na více než 94 procent. Bivideon vedou manažeři z okolí Deutsche Bank.

České radiokomunikace začátkem letošního roku stáhly své akcie z burzy. Proti tomu protestovali někteří drobní vlastníci.

Radiokomunikace, které jsou dominantním provozovatelem pozemního televizního a rozhlasového vysílání v ČR, vytvořily loni zisk před zdaněním 83,3 milionu korun a výnosy 2,8 miliardy korun. Firma vlastní 39,2 procenta v mobilním operátoru T-Mobile.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK