HN: Do letišť se investuje nejvíc peněz v historii

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - V Evropě vyrostlo či vyroste v letech 1998 až 2015 osm nových letišť za přibližně 15 miliard dolarů, tedy asi 360 miliard korun. Informují o tom Hospodářské noviny s odvoláním na údaje německého serveru Momberger, který se specializuje na leteckou přepravu.

Spolu s výstavbou nových terminálů a leteckých drah přesahují náklady na modernizaci evropských letišť 75 miliard dolarů. To je za desetileté období nejvyšší částka, kterou kdy za stejnou dobu vložili investoři do rozvoje letišť v Evropě, uvádí deník.

Například Paříž buduje v pořadí již třetí letiště. Pro stavbu nových letišť za městem se rozhodly i Lisabon, Istanbul nebo Oslo. Německo investuje do rozvoje berlínského letiště Schönefeld přes 2,6 miliardy dolarů. Český stát investuje do modernizace a dostavby ruzyňského letiště 585 milionů dolarů, tedy asi 14 miliard korun. To ho řadí v investicích na 19. místo v Evropě.

Letiště v Ruzyni loni odbavilo téměř deset milionů cestujících a stalo se tak nejrychleji se rozvíjejícím letištěm v EU. Co do provozních výkonů zaujímá 30. místo v Evropě. Počet destinací, kam se bude z Prahy létat, má od léta vzrůst až na 112 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK